Goliat, primul satelit românesc trimis în spațiu, şi-a încheiat misiunea
Goliat, primul satelit românesc în spaţiu, şi-a încheiat misiunea în spaţiu. Computerul de bord al satelitului s-a resetat de mai multe ori din cauza radiaţiilor cosmice şi a provocat întreruperea comunicaţiilor.
Satelitul românesc Goliat a pierdut legătura cu specialiştii români din cauza problemelor tehnice. Specialiştii români cred că de vină este nivelul radiaţiilor de pe orbită, de o mie de ori mai mare decât pe Pământ.
„Misiunea Goliat şi-a îndeplinit obiectivul principal, adică realizarea sistemului la nivelul de acceptanţă tehnologică pentru lansare, orbitare şi comunicaţie. Datorită performanţelor satelitului iniţial, echipa Goliat a fost aceptată pentru participare cu doi sateliti din 50 în misiunea QB-50 – prima misiune profesională realizată cu nanosateliti. Misiunea este condusă de Institutul Von Karman, cu participarea marilor agenţii spatiale şi are ca scop monitorizarea zonei orbitale foarte joase, insuficient explorate”, a declarat Claudiu Drăgăşanu, inginer la Agenţia Spaţială Română, potrivit Capital.
Din cauza radiaţiilor puternice, computerul de bord al satelitului s-a resetat de mai multe ori, fapt care a provocat întreruperea comunicaţiilor cu cei care se ocupau de coordonarea misiunii. Configuraţia orbitei nu a mai putut fi modificată pentru introducerea unor ecrane protectoare pentru că orbita a fost stabilită cu un an înaintea lansării, când satelitul era deja gata.
Satelitul „Goliat” este un cub cu laturi de 10 centimetri, care cântăreşte un kilogram. A fost conceput şi dezvoltat de Agenţia Spaţială Română, împreună cu Instititul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007. Misiunea spaţială a avut un caracter educaţional şi experimental, microsatelitul fiind primul trimis vreodată de ţara noastră în spaţiu.