Gl. (r) Virgil Bălăceanu a insistat că e absolut necesar ca legislația românească să fie adaptată, astfel încât forțele Ministerului Apărării să poată să execute, inclusiv pe timp de pace, misiuni de combatere a dronelor în derivă.
Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV, în contextul în care o dronă militară tocmai s-a prăbușit în apropiere de Brăila.
„Dacă era intenție, era lovit un obiectiv, un obiectiv militar și lucrurile se complicau. Nu cred că aveau în intenție rușii să lovească un obiectiv militar sau, mai mult, un obiectiv civil de pe teritoriul României.
Dincolo de imaginile filmate, trebuie să aflăm dacă au fost resturi de dronă, adâncimea e destul de mare, nu excludem, am mai avuta semenea situații. E o curiozitate din punct de vedere al prezenței resturilor în adâncimea teritoriului.
Probabilitatea cea mai mare este a unei drone în derivă. Acum rămâne de văzut, în măsură în care datele ne vor fi comunicate, dacă vorbim de o dronă kamikaze sau de o dronă de informații. De regulă, în zonă se folosesc dronele kamikaze Shahed 136.
Problema mai complicată e legată de faptul că deocamdată legea nu e adaptată astfel încât forțele Ministerului Apărării, pe timp de pace, să poată să execute misiuni de combatere a dronelor în derivă, că iată, de data aceasta, dacă e o dronă cu explozibil și a ajuns într-o zonă nelocuită, în Insula Mare a Brăilei e un caz fericit.
Însă Insula Mare a Brăilei nu e departe de o aglomerare urbană cum e Brăila. Și atunci lăsăm hazardul să acționeze sau ne pregătim să punem combate dronele în derivă? Ele nu sunt destinate loviturilor în teritoriul României, ci, prin acțiunile apărării ucrainene sau prin acțiuni radio-electronice, ele ajung să nu mai lovească ținta din Ucraina, respectiv porturile dunărene, ci ajung pe teritoriul României”, a declarat gl. (r) Virgil Bălăceanu.
Amintim că, în noaptea de joi spre vineri, o dronă militară s-a prăbuşit pe un câmp la doar 12 kilometri distanţă de municipiul Brăila.
Localnicii s-au speriat de bubuitura puternică și au sunat la 112.
Drona a căzut în zona Insulei Mari a Brăilei, la 12 kilometri distanță de trecerea cu bacul.
Acum se fac cercetări la fața locului.