Gindrovel Dumitra: Nu putem recomanda în acest moment vaccinarea unei persoane gravide, însă ea poate fi protejată și prin vaccinarea celor din jurul său (VIDEO)

Publicat: 08 01. 2021, 12:51
Foto: Inquam Photos / George Calin

Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, a explicat că recomandările se poate face doar în concordanță cu dovezile existene în acest moment. Astfel, fiindcă în studiile clinice realizate de Pfizer se specifică foarte clar că nu există dovezi privind siguranța și eficacitatea administrării vaccinului împotriva COVID-19 la persoanele sub 16 ani sau la femeile gravide, medicii nu pot face o astfel de recomandare în acest moment.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Gindrovel Dumitra, despre vaccinarea anti-COVID-19, în direct pe B1 TV

Întrebat vineri ce ar trebui să facă persoanele cu vârste sub 16 ani sau femeile gravide în raport cu vaccinarea anti-COVID-19, Gindrovel Dumitra a explicat: „În acest moment, noi, ca medici, trebuie să facem recomandări care să fie în concordanță cu dovezile pe care le avem. Fiindcă în studiile clinice realizate de către firma Pfizer, cea care produce vaccinul pe care îl administrăm în acest moment în România, se specifică foarte clar că în cazul copiilor cu vârsta sub 16 ani, cât și în cazul persoanelor gravide nu există dovezi în ceea ce privește siguranța, cât și eficacitatea, în acest moment noi nu putem să facem această recomandare. Deci, ca atare, noi nu putem să vaccinăm nicio persoană care are vârsta sub 16 ani, dar nicio persoană care este gravidă. Mai mult decât atât, persoanele care sunt vaccinate trebuie să știe că este bine să aibă o perioadă de aproximativ o lună întârziere în cazul în care doresc să aibă o sarcină după administrarea unui vaccin. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt clare”.

„În ceea ce privește persoanele care alăptează, din punct de vedere patogenic, nu avem niciun fel de mecanism care pare să fie plauzibil și să influențeze fătul în cazul în care mama se vaccinează și alăptează. Iarăși, și în această categorie, nu avem studii care să ne arate riscul pe care s-ar putea să îl aibă sau influențele pe care ar putea să le aibă un eventual bebeluș. Pentru că nu există un mecanism patogenic plauzibil și nu există niciun fel de amenințare, CDC Atlanta spune că persoanele care alăptează pot să ceară să se vaccineze. Acesta este cel mai corect mesaj. O persoană care alăptează, dacă solicită că dorește să se vaccineze, se poate vaccina”, a mai spus vicepreședintele SNMF.

Întrebat cum ar putea fi afectate femeile gravide de un asemenea vaccin, Gindrovel Dumitra a răspuns: „Nu poate niciun fel de mecanism nici în această situație – un mecanism plauzibil care să ducă la afectarea fătului. Câtă vreme nu avem afectarea mamei, dar nici a fătului, nu există în acest moment un mecanism plauzibil, dar pentru că adoptăm o protecție excesivă, sau încercăm să nu expunem în niciun fel nici la comentarii și nici la risc, preferăm ca aceste gravități să nu fie vaccinate, iar cei din jurul lor să se vaccineze. Este foarte important de înțeles că o persoană gravidă chiar dacă este la risc pentru a dezvolta o formă mai severă, ea poate fi protejată nu numai prin vaccinarea proprie, care în acest moment nu o putem recomanda, dar poate fi protejată prin crearea unui mediu sigur, adică prin vaccinarea persoanelor care se află în jurul acesteia. Putem să adoptăm această atitudine – să întârziem vaccinarea pentru persoanele gravide cu această specificare, că este recomandat să vaccinăm soțul, soția, părinții, adică persoanele care locuiesc în aceeași locuință cu persoana respectivă sau la locul de muncă”.