Gilda Popescu (Institutul Marius Nasta): Virusul și-a schimbat cumva caracteristicile. Mulți pacienți prezintă simptome minore la început și ajung să aibă o stare generală profund alterată (VIDEO)
Gilda Popescu, medic la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, spune că situația epidemiologică din România este una „deosebit de dramatică în momentul acesta”.
Într-o intervenție la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru, joi, medicul a atras atenția că e posibil ca virusul să-și fi modificat caracteristicile, având în vedere că mulți pacienți prezintă o simptomatologie minoră la debut, însă înspre ziua a zecea, „când toată lumea s-ar aștepta ca lucrurile să se îndrepte”, ajung să aibă o stare generală profund alterată.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Gilda Popescu (Institutul Marius Nasta), pe B1 TV: „Virusul pe care îl știm, tulpina din această toamnă, și-a modificat cumva caracteristicile”
„Situația epidemiologică eu zic că este deosebit de dramatică în momentul acesta. Faptul că și astăzi s-au găsit peste 16.000 de cazuri confirmate cu COVID-19, toate aceste cazuri se adresează unui serviciu medical în care personalul medical este suprasolicitat, supraobosit și în care locurile de spital sunt din ce în ce mai puține. Ce ar trebui făcut – în primul rând, aceste măsuri pe care autoritățile le-au identificat trebuie aplicate, și aplicate ferm, pentru că numai așa lucrurile vor putea cumva fi îndreptate, adică măsurile de prevenție asociate cu vaccinarea rămân măsurile esențiale. De asemenea, persoanele care au simptomatologie trebuie testate”, spune Gilda Popescu.
Potrivit medicului pneumolog, virusul și-a modificat caracteristicile într-o oarecare măsură.
„Ceea ce mi-a atras atenția pentru această perioadă este că virusul pe care îl știm, tulpina din această toamnă, și-a modificat cumva caracteristicile, adică avem mulți pacienți care prezintă o simptomatologie minoră la debut care cedează în două-trei zile, ca în ziua a șaptea, a opta, a zecea să aibă o stare generală profund alterată, să apară stare febrilă, 38, 39, 40 de grade, cu fenomene de insuficiență respiratorie. Aici aș vrea să le atrag atenția colegilor mei virusologi, imunologi, microbiologi, aceste tulpini ar trebui mai bine testate, mai bine urmărite să vedem despre ce este vorba. Începe replicarea virală tardiv? Este o suprainfecție bacteriană? Sau este acea infecție sistemică, acel proces-furtună de citokine, proces în cascadă care duce la insuficiența multiplă de organe? Pentru că multe din aceste cazuri ajung la spital, nu e vina nici a pacientului și nici a medicului care le urmărește, simptomatologia fiind frustă la început, dar din păcate se alterează începând cu ziua a 9-a, a 10-a, când toată lumea s-ar aștepta ca lucrurile să se îndrepte”, a adăugat Gilda Popescu.