Gigi Becali ar fi încălcat legea. Autoritatea Electorală Permanentă: Nu avea dreptul să voteze la referendum

Publicat: 03 11. 2018, 14:11
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ar putea apărea noi probleme penale pentru finanţatorul FCSB, Gigi Becali! Autoritatea Electorală Permanentă susţine că acesta nu avea dreptul de a vota în cadrul referendumul pentru familia tradiţională ce a avut loc în perioada 6-7 octombrie.

Autoritatea Electorală Permanentă a precizat pentru ziare.com faptul că potrivit dispoziţiilor art. 38 alin. (2) din Constituţie şi art. 4 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, „persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale nu-şi pot exercită dreptul de vot, pe perioada interdicţiei”.

Gigi Becali a fost condamnat de două ori definitiv, primind, în anul 2013, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a alege şi de a fi ales „pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale”.

Cu toate acestea, Gigi Becali a votat pe 6 octombrie secţia 84 din Voluntari, Pipera (Ilfov) şi chiar a declarat că „dreptul de a vota la referendum nu i-l poate lua nimeni, niciun judecător”. Întrebat de unde ştie acest lucru, el a răspuns: „Păi ştiu pentru că am inteligenţă! Păi mie dacă-mi spun 1.000 de avocaţi că nu am voie, eu ştiu că am voie, pentru că inteligenţă mea şi bunul meu simt şi legea firii spun că am voie să votez la referendum pentru mii de ani”.

Mai mult, pe 7 octombrie, Gigi Becali chiar a glumit că va vota încă odată chiar dacă acest lucru îl va trimite după gratii.

AEP spune că BEC nu avea atribuţia de a se autosesiza în astfel de cazuri şi nici AEP nu poate face nimic de această dată, pentru că referendumul a fost declarat, cu unanimitate de voturi, că nefiind valabil de Curtea Constituţională.

„Astfel, întrucât Curtea Constituţională nu a constatat valabilitatea referendumuluinational pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018, Autoritatea Electorală Permanentă nu are competenţă legală de a întreprinde demersurile prevăzute la art. 431 alin. (4) din Legea nr. 3/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin urmare, în cazul în care deţineţi informaţii privind săvârşirea unor infracţiuni electorale, va puteţi adresa organelor de urmărire penală”, se arată în comunicatul AEP.