Ghiozdanul prea greu poate deforma coloana. Ce recomandă un medic specialist

Ghiozdanul prea greu poate deforma coloana. Ce recomandă un medic specialist
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Odată cu începutul anului școlar, părinții trebuie să acorde o importanță mai mare greutății ghiozdanului copiilor lor, iar medicii specialiști trag un semnal de alarmă privind consecințele greutății ghiozdanelor.

Ghiozdanul se poartă pe ambii umeri

Mai ales la elevii din clasele primare, un ghiozadan prea greu poate duce la deformarea coloanei vertebrale. Medicul Cristina Dinu, specialist în medicină fizică și reabilitate la Spitalul Județean Buzău, recomandă purtarea ghiozdanului pe ambii umeri, pentru a evita apariția scoliozei, iar acesta trebuie să aibă o forma ergonomică și să stea lipit pe spate, transmite Adevărul.

Alte sfaturi ale medicului specialist

Coloana poate fi deformată și de postura din timpul utilizării telefonului sau atunci când se află în bancă. Poziția corectă este atunci când picioarele sunt la sol și se formează un unghi de 90 de grade, lumina vine din față și copilul nu trebuie să se aplece pentru a-și ajusta postura.

„În momentul în care copilul adoptă o postură incorectă, din diferite motive, precum utilizarea excesivă a smartphone-ului, ne putem confrunta cu apariția deformărilor coloanei vertebrale (…) De aceea, atunci când observăm că adolescentul sau copilul menține capul aplecat în față, are o poziție «cocoșată», are tendința să ducă bazinul în față atunci când stă în picioare, sau ține un umăr mai sus decât celălalt, este momentul să ne adresăm unui specialist în vederea evaluării amănunțite și stabilirea unui diagnostic corect”, precizează Cristina Dinu.

Părinții trebuie să fie atenți la modul în care copiii își poartă rucsacul, în ce poziția stau când utilizează telefonul pentru a preveni deformarea coloanei vertebrale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`