Ghidurile pentru începerea noului an școlar, de la grădiniță până la liceu. Ce scrie în documente

Publicat: 03 09. 2020, 11:32

Ministerul Educației și Cercetării a publicat ghidurile privind organizarea și desfășurarea activităților în unitățile de învățământ pentru anul școlar 2020-2021, în contextul epidemiei de COVID-19.

Ghidurile pentru începerea noului an școlar au fost publicate

Ghidurile au fost concepute pentru toate nivelurile de învățământ, prin raportare la particularitățile fiecăruia în parte: învățământ preșcolar, învățământ primar, gimnazial și liceal, învățământ vocațional, învățământul special, respectiv învățământ profesional și tehnic.

Potrivit Ministerului Educației, ghidurile propun repere pentru crearea, în unitățile de învățământpreuniversitar,a unui mediu sigur și favorizant pentru învățare relevantă și oferă modalități de colaborare la nivelul comunității locale, pentru a găsi soluții dinamice de lucru în acord cu provocările contextului pandemic. Materialele prevăd recomandări de selectare și organizare a scenariilor, de aplicare a acestora, precum și de organizare a orarului.

Fiecare scenariu posibil este prezentat din perspectiva măsurilor necesare și a impactului asupra curriculumului, a resurselor, a orarului, a evaluării, a modului de colaborare în echipa pedagogică, a interacțiunii cu profesorii, cu elevii și părinții și măsuri destinate siguranței sanitare.

Ghidurile privind organizarea și desfășurarea activităților în unitățile de învățământ pentru anul școlar 2020-2021, în contextul epidemiei de COVID-19.

Fiecare ghid în parte poate fi parcurs consultând următoarele secțiuni:

Cele trei scenarii pentru începerea noului an școlar

Autoritățile iau în calcul mai multe scenarii pentru redeschiderea școlilor în contextul pandemiei de coronavirus

Scenariul verde: Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Capitala se află în acest scenariu, ceea ce înseamnă că elevii din Bucureşti vor putea merge la şcoală.

Scenariul galben: presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

Preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali vor merge prioritar la școală. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roșu: se aplică dacă într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.