Ghid de cumpărare a mașinii de spălat rufe: Tot ce trebuie să știi

Ghid de cumpărare a mașinii de spălat rufe: Tot ce trebuie să știi

Tehnologia mașinii de spălat s-a dezvoltat considerabil de când a fost popularizată pentru prima dată. Mașina de spălat modernă vine într-o gamă de forme, dimensiuni și capacități. Dacă ești în căutarea uneia, poate părea dificil să înțelegi opțiunile disponibile. Așadar, citește mai departe și te vom ajuta să restrângi lucrurile.

Ce dimensiune de mașină de spălat am nevoie?

Dimensiunea mașinii de spălat ar trebui să fie direct proporțională cu cantitatea de haine pe care trebuie să o speli. Dimensiunea tamburului unei mașini de spălat se măsoară în kilograme, cea mai mică fiind în jur de 5 kg și cea mai mare fiind în jur de 12 kg. Acest număr se bazează pe cantitatea de rufe uscate pe care o poți adăuga în interiorul aparatului.

Mașinile de spălat, contrar credinței populare, funcționează cel mai bine atunci când tamburul este umplut la limita setată a programului. Un tambur excesiv de mare va costa mai mult la cumpărare, dar și la rulare – iar dacă tamburul este subîncărcat, greutatea nu va fi distribuită uniform, ceea ce face ca hainele să lovească de partea laterală a tamburului în timp ce acesta se învârte sau provocând mașina să refuze să se rotească cu totul.

Pe de altă parte, dacă înghesui prea multe rufe în mașina de spălat, există pericolul ca presiunea apei să se crească în măsura în care ușa se deschide. Din fericire, această posibilitate este una foarte mică – și de obicei rezultă numai atunci când hainele grele sunt blocate extrem de strâns.

O dimensiune mai mare a tamburului este întotdeauna mai bună?

S-ar putea să fii tentat să cumperi o mașină de spălat cu o capacitate imensă a tamburului, pe baza logicii că este mai bine să ai un tambur mare doar în caz că ai nevoie de el. Nu funcționează mereu așa. O mașină de spălat cu tambur mai mare nu este doar mai scumpă la cumpărare, ci este și mai scump de funcționat, deoarece chiar și la ciclul său de „încărcare pe jumătate” va folosi mult mai multă apă.

De asemenea, va necesita mai multă energie electrică pentru a funcționa, așa că dacă nu umpli, pierzi bani de fiecare dată când o pornești. Desigur, dacă trebuie să speli mult, îți va fi mai bine cu o mașină de spălat mai mare, deoarece un număr mai mic de încărcături mai mari va costa mai puțin de rulat decât câteva încărcături mai mici.

Este o rotire mai rapidă întotdeauna mai bună?

Un alt aspect este cât de repede se poate învârti mașina de spălat. Vitezele de centrifugare sunt enumerate ca maxime și variază de la 1.000 rpm la 1.800 rpm. Această viteză maximă este atinsă la sfârșitul programului de spălare, pentru a forța apa afară din haine. Va trebui să plătești în plus pentru viteze mai mari – și inevitabil vor crea mai mult zgomot.
În ceea ce privește performanța reală, învârtirile maxime mai rapide nu se traduc neapărat în performanțe superioare – mașinile mai lente depășesc adesea omologul lor mai rapid, deoarece o parte mai mare a costurilor de producție a fost în dezvoltarea altor părți ale mașinii. Deci, deși este important să ții cont de viteza de centrifugare a unei mașini, nu este în niciun caz singurul lucru la care ar trebui să te uiți.

Cât de zgomotoasă ar trebui să fie o mașină de spălat?

Volumul unei mașini de spălat va depinde de o multitudine de factori. Rotirile mai rapide înseamnă mai mult zgomot, ceea ce înseamnă că mașina de spălat va deveni mai puternică în timpul ciclului de centrifugare. Dacă ești îngrijorat de zgomot, atunci ia în considerare plasarea aparatului undeva departe. Mașinile de spălat integrate tind să fie mai silențioase decât cele independente, deoarece există un strat suplimentar de izolație în fața lor – dar dacă muți mașina de spălat undeva mai aproape de locul în care îți petreci timpul, atunci cu siguranță vei avea probleme cu zgomotul.

Încă nu știi ce mașină de spălat să cumperi? Încearcă o mașină de spalat Arctic!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`