Cu ocazia vizitei oficiale desfășurate, marți, la Washington de către președintele Klaus Iohannis, România și Statele Unite au încheiat, prin semnătura ambasadorilor George Maior și Hans Klemm, un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.
Astfel, George Maior a semnat acest document din partea Guvernului, în condițiile în care Executivul, prin fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu, a cerut, în luna mai, rechemarea acestuia din postul de ambasador.
O reacție în acest context a venit și din partea avocatului Gheorghe Piperea care a scris, într-un mesaj publicat pe Facebook, în care se întreabă dacă premierul Viorica Dăncilă ”o fi știind că a dat un asemenea mandat”.
„E tare de tot chestia asta – “ambasadorul” Romaniei în SUA, Maior, fost (și, cel mai probabil, actual) șef al neo-sekurității românești, semnează cu americanii niște acorduri esențiale pentru vasalitatea economică a României față de SUA pe următorii 50 de ani. Cu mandat de la guvern. Acel guvern care, cică, se luptă cu statul paralel. Sau se lupta, cândva.
Maior este suspect într-un dosar penal (care o privește și pe Chioveși). A fost citat de două ori. A refuzat să vină de fiecare, sub pretextul că ar fi bolnăvior. Cam același pretext pe care l-a utilizat si mme Johannis “șase case de sași”. Reamintesc că, în sensul nouvorbei președintelui Johannis, suspect = penal.
Americanii or ști cu cine au semnat asemenea documente? Domnul ambasador Klemm (de care, iată, România nu a avut noroc să scape) o fi având ceva de comentat față de astfel de acte de sfidare a statului de drept și a “independenței” procurorilor? Nu de alta, dar în discursul său grăbit, Trump a amintit ca treaba cu combaterea corupției nu stă prea bine în România (după care i-a dat o șapca lui Johannis, cam în stilul în care spaniolii le dădeau mărgele de sticla incașilor si aztecilor, la shimb cu tone de aur și argint)…
Doamna premier Dăncilă o fi știind că a dat un asemenea mandat?”, a scris Piperea pe Facebook.
Într-un răspuns la o solicitare B1.ro, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe precizează că memorandumul semnat de România și SUA are rolul de a aprofunda parteneriatul strategic, iar componenta privind tehnologia 5G „evidențiază importanța protejării rețelelor de comunicații electronice împotriva accesului neautorizat sau împotriva interferențelor”. (Detalii AICI)