Unul dintre invitaţii emisiunii „B1, viaţa e frumoasă!”, de miercuri, moderată de Mihai Jurca, a fost directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta a vorbit despre alimentaţia sănătoasă, a oferit sfaturi concrete şi mai ales a adus explicaţii despre alimentul nelipsit de pe mesele noastre, pâinea.
În prima partea a emsiunii Gheorghe Mencinicopschi a descris tipurile de pâine albă, graham, chiflă şi pâinea neagră şi le-a diferenţiat.
Pâinea neagră este o pâine cu foarte puţină făină, dar care conţine foarte mulţi sâmburi de floarea soarelui. Are un index şi o încărcătură glicemică scăzută şi elilberează energia şi nutriţienţii lent.
Pâinea albă este formată din făina albă şi este doar gustoasă şi deloc hrănitoare. Are doar amidon, element care atunci când ajunge în tubul digestiv este foarte repede transformat în glucoză şi ca efect negativ, creşte glicemia. „În timp are consecinţe destul de grave pentru sănătatea noastră, pornind de la diabetul de tip2, cu supraponderabilitate, obezitate”, a declarat directorul Mencinicopschi.
Pâinea graham trebuie să conţină făină de grâu, măciniş de secară. Profesorul a sfătuit telespectatorii să nu se lase păcăliţi de producători, şi recomandă consumatorilor să citească atenţi etichetele compoziţionale, termenul de expirare şi etichetele cu alergeni, pentru că altfel „riscăm să mâncăm pâine modificată”.
Chifla, spre deosebire de pâinea albă, are zahăr şi grăsimi. Este mai gustoasă, dar nu este mai sănătoasă.
În a doua parte a emisiunii, invitatul a declarat că este foarte important ca oamenii să „ia în considerare calitate nutriţională. Oamenii vorbesc în general de preţul unui aliment, sigur că este important şi acest lucru, însă efectul este important pentru sănătatea noastră. Trebuie să ne facem o cultură nutiţională, dar numai după referenţiale corecte”.
Întrebat despre ce dietă este potrivită, profesorul Mencinicopschi a recomandat ca fiecare om să îşi facă o dietă personalizată. „Nu se poate inventa nici măcar o pastilă, pe care să o luăm şi să ne satisfacă toate necesităţile fiziologice”, a adăugat acesta.
În încheiere, inviatul lui Mihai Jurca a dorit să informeze că „dacă vrem să mâncăm corect, să putem diferenţia ce este fals de ce e adevărat, trebuie ca fiecare, mai întâi, să înveţe cum funcţionează corpul omenesc. Trebuie ca omul să aibă cunoştiinţe despre fiziologia digestiei, restul înseamnă fantezie”.