Gheorghe Mărmureanu: Seismele din Italia nu au cum să afecteze România

Gheorghe Mărmureanu: Seismele din Italia nu au cum să afecteze România
Foto: ziarelive.ro

Preşedintele onorific al Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a precizat, marţi, la Ştirile B1 TV că numărul seismelor din Italia nu este un motiv de îngrijorare și că acestea nu au cum să afecteze România.

“Cutremurul din partea de est a Italiei este caracterisitc zonei estice a Italiei, din cauza acțiunii blocului puternic african și a pânzelor care sunt în această parte a Italiei. Acest cutremur de 5.9 este de suprafață și are efecte  în zonă, nu trec nici măcar în Corația. Aceste cutremure nu sunt legate cu nimic de zona seismică a României.”, a declarat Mărmureanu.

Cele două cutremure, cel de marți și cel de pe 20 mai, s-au succedat la distanță apropiată în timp deoarece sistemul nu s-a descărcat complet săptămâna trecută. Deși cutremurele de suprafață, ca acestea, sunt periculoase, pot afecta doar zona în care se produc, efectele lor nefiind resimțite și în alte regiuni.

“Previziunile îi interesează mai mult pe italieni. Aceste cutremure de suprafață să știți că sunt extrem de periculoase, pentru că nu ai nici posibilitatea să faci un sistem de avertizare, pentru că nu ai timpul necesar.”, a explicat preşedintele onorific al INFP.

“Această zonă tectonică a balcanilor și, dacă vreți, Adriatică, este extrem de activă. Părerea mea este că nu are nicio influență asupra cutremurelor din Vrancea, adânci, pentru că sunt etaje diferite.”, a mai spus Mărmureanu.

Un cutremur sub 7 pe scara Richter se poate produce oricând în România, dar nu va produce pagube importante. Unul peste 7 ar fi periculos, dar nu se va produce în viitorul apropiat, pentru că Vrancea nu este încărcată pentru un cutremur puternic, a mai precizat Mărmureanu.

Mărmureanu: Seismele din Italia nu sunt motiv de îngrijorare pentru România

Embed: " />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`