Gheorghe Ialomițianu (PMP): „Oamenii au ieșit în stradă din disperare” (VIDEO)

Publicat: 16 01. 2024, 16:27
Actualizat: 16 01. 2024, 16:30
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe.

Fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomițianu a precizat marți, într-o intervenție în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin că fermierii și transportatorii au ieșit în stradă din disperare, din cauza măsurilor fiscale care le-au ruinat afacerile:

Gheorghe Ialomițianu, despre protestele fermierilor și transportatorilor

“Reprezentanții asociațiilor profesionale din agricultură și din transporturi nu îi mai reprezintă pe cei mai mulți care desfășoară activitatea agricolă și în transport. Oamenii au ieșit în stradă din disperare. S-au plâns că sunt în pragul falimentului și că nu mai pot rezista.

Vine domnul ministru al Agriculturii și spune: nu au venit revendicările! Poate au fost acolo, la domnul Daea. Domnul Daea se plimba la Bruxelles, la cumpărături și nu rezolva problemele fermierilor.

Domnul Barbu a dicutat niște lucruri la minister, a făcut un proces verbal și a spus că a rezolvat problemele. Chiar dacă vor da ordonanță de urgență nu le vor putea pune în aplicare pentru că au făcut un buget împotriva mediului de afaceri, și în primul rând a fermierilor, pentru că singurele cheltuieli care sunt reduse în bugetul pe 2024 sunt cheltuielile cu subvențiile, 5 miliarde de lei minus. De unde o să dea bani?”.

Gheorghe Ialomițianu a precizat că s-a trecut limita suportării impozitelor și taxelor iar guvernanții nu mai au soluții:

“În 2023 dar și în 2024 au trecut sume subevaluate la cheltuieli care în 2023 au fost alcătuite o parte din fondul de rezervă, tăind bani de la investiții. Deci oamenii aceștia nu au soluții, îi amenință. Ne spun că totul e rezolvat”.

Ce soluții a anunțat ministrul Agriculturii

În urma negocierilor de luni, care au durat mai bine de trei ore, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, împreună cu reprezentanţii asociaţiilor fermierilor au convenit următoarele solicitări venite din partea fermierilor, conform Agerpres:

acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, cu termen 29 februarie 2024

compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, prin adoptarea de culoare separate şi monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa.

acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maximum 2% +ROBOR (termen: 29 februarie 2024)

plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina. „În cazul în care, după rectificarea bugetară, se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023 – termen: 31 mai”, se arată în procesul verbal care conţine cele 13 puncte agreate de cele două părţi.

actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, cu termen 31 iunie 2024.

derogare GAEC 7 (rotaţia culturilor – n. r.) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat – n. r.), agricultorii solicitând clarificarea condiţiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 şi diminuarea procentului de sancţiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Pentru această solicitare termenul este sfârşitul lunii ianuarie.

modificarea în regim de urgenţă a Codului Rutier pentru echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1, precum şi că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj. Modificările ar urma să fie aprobate în următoarea şedinţă de Guvern

asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor, apă gratuită pentru infrastructura principala de irigaţii în anul 2024 şi subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii).

în acest an se vor efectua modificări la Legea 34/2013, Legea 170/2023 şi Legea 138/2004 prin asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca şi a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigaţii doar cu acordul OUAI -urilor şi implementarea şi operaţionalizarea Sistemului Naţional de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.