Gheorghe Ialomițianu (PMP), despre noua lege a pensiilor: S-ar putea ca în 2025 legea să fie blocată pentru că nu au resurse bugetare, vor să îi păcălească pe pensionari (VIDEO)

Gheorghe Ialomițianu (PMP), despre noua lege a pensiilor: S-ar putea ca în 2025 legea să fie blocată pentru că nu au resurse bugetare, vor să îi păcălească pe pensionari (VIDEO)
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe. Sursa foto: Ialomitianu Gheorghe / Facebook

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, (PMP), a avut o intervenție în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac, unde a vorbit despre noua lege a pensiilor și despre faptul că va avea loc o majorare a valorii punctului de pensie cu 13,8 %, adică sub ceea ce reprezintă rata inflației reală.

“În mod normal, ar fi trebuit să avem o indexare a pensiilor cu 16,4 %, că atât a fost inflația în 2022 și vedem că se vorbește de 13,4 %. Ministrul de Finanțe a avansat suma de 16 miliarde de lei pentru creșterea bugetului de asigurări sociale. Nu e sigur dacă întreaga sumă se va duce pentru creșterea pensiilor pe contributivitate, deși premierul Ciolacu a spus că este vorba de 13,4 %. Sigur că este sub rata inflației din 2022, la care se mai adaugă o creștere a prețurilor de aproximativ 10 % în anul acesta, pentru că prețurile sunt în continuă creștere, iar Banca Națională ne spune că, ca urmare a creșterii impozitării indirecte, TVA și accize, prețurile vor continua să crească.

Deci este o acoperire parțială a puterii de cumpărare, dar am mai sesizat un lucru, care e destul de cinic, legat de momentul intrării în vigoare a acestei legi, septembrie-octombrie, adică 2024, exact când sunt alegerile locale și urmează alegerile parlamentare și prezidențiale. Și o să spună „uitați, vă mărim pensiile, le recalculăm”, dar nu este nicio garanție că se vor elimina inechitățile, că s-ar putea în 2025 legea să fie blocatã pentru că nu au resurse bugetare, vor să îi păcălească pe pensionari.

Într-adevăr, că se indexează cu 13,4 % e un lucru bun. Că nu se indexează la nivelul ratei inflației din 2022, e un lucru rău. Dar de ce trebuie să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, septembrie și octombrie, iar în legea responsabilității fiscal-bugetare se spune foarte clar, nu poți să majorezi salariile și pensiile cu 6 luni înainte de alegeri, fie locale, fie parlamentare.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`