Gheorghe Ialomițianu, despre FMI, care a cerut planul pentru pensii și salarii: „Cei de la Guvern nu sunt conștienți de situația prin care trecem și încearcă să o petecească, să mai ia de acolo, să mai taie de dincolo, fără să fie o viziune economică” (VIDEO)

Gheorghe Ialomițianu, despre FMI, care a cerut planul pentru pensii și salarii: Cei de la Guvern nu sunt conștienți de situația prin care trecem și încearcă să o petecească, să mai ia de acolo, să mai taie de dincolo, fără să fie o viziune economică (VIDEO)
Foto: Facebook @ Gheorghe Ialomitianu

Gheorghe Ialomițianu, fostul minsitru de Finanțe, a avut o intervenție în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, unde a vorbit despre FMI, care cere noi reduceri de cheltuieli.

Conform analizei FMI, veniturile la buget sunt prea mici, de asemenea, se spune că e posibil să fie nevoie să fie modificat planul legat de pensii și salarii.

„Și Fondul Monetar, și Comisia Europeană, și Banca Mondială ne spun că avem un deficit foarte mare și greu de finanțat. Datoria a crescut foarte mult, în jur de 50 % din PIB. Pentru România este o datorie mare, ne împrumutăm la niște dobânzi foarte mari. Avem cheltuielile permanente, care cresc încontinuu și intrăm și în logica alegerilor, iar cei de la guvernare au impresia că pot să o ducă până la anul, adică fără să ia niște măsuri mai dure, să reducă deficitul. Au venit cu acel pachet de măsuri fiscale.

Mai mult fac rău acele măsuri decât să aducă mai mulți bani la buget, să le arate la cei din instituțiile internaționale, că vor să reducă deficitul, dar ei nu s-au dus la cauză, pentru că cheltuielile au crescut foarte mult anul trecut și au venit anul acesta că au avalanșe. Acesta este motivul principal de creșterea deficitului, că au estimat o creștere de 10 % a cheltuielilor anul acesta față de anul trecut și avem o creștere de 15 %. Într-adevăr, veniturile nu sunt la nivelul estimării și din cauza evaziunii, dar și prin faptul că au supraestimat veniturile.

Au crezut că vor încasa mai mult din creșterea prețurilor și sunt, într-adevăr, într-o situație delicată și chiar o situație groaznică. N-au avut curajul să facă rectificare bugetară, ca să nu ne arate dezastrul. Și chiar spunea premierul, ieri, că se asigură bani prin fondul de rezervă, se taie de la unele ministere ca să acopere în alte părți, chiar și în învățământ, să se plătească salariile, și ultima decizie guvernamentală care arată situația proastă a încasărilor, este creșterea salariului minim pe economie de la graba asta, de la 1 octombrie, pentru că nu s-a făcut această creștere a salariului minim pentru salariați. Am înțeles că este vorba de 1,8 milioane de salariați, ci pentru încasări suplimentare la buget, pentru că statul încasează până la sfârșitul anului vreo 700 de milioane. Deci este, într-adevăr, o problemă legat de deficitul bugetar care greu se poate finanța. Fondul monetar le-a spus foarte clar că nu mai pot continua așa, că nu pot să majoreze pensiile decât cele mici, deci este o situație critică, dar există o inconștiență la nivel guvernamental.

Au impresia că pot să o ducă așa până la anul, adică în mod lipsit de responsabilitate și de profesionalism, crezând că poate să îi păcălească pe cei de la instituțiile internaționale, împrumutând. Dar problema este că s-ar putea să nu iasă din iarnă pentru că dezastrul continuă și gaura la buget se adâncește și s-ar putea să nu ne mai putem împrumuta. E o situație grea. Dar cei de la Guvern nu sunt conștienți de situația prin care trecem și încearcă să o petecească, să mai ia de acolo, să mai taie de dincolo, fără să fie o viziune economică și să fie o responsabilitate în gestiunea finanțelor publice responsabilă”, a declarat Gheorghe Ialomițianu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne