Gheorghe Ialomițianu, despre cazul revoltător de la Spitalul din Urziceni: „Numirile au fost făcute pe criterii politice. Trecerea spitalelor la autoritățile locale nu s-a făcut cum trebuie”

Gheorghe Ialomițianu, despre cazul revoltător de la Spitalul din Urziceni: Numirile au fost făcute pe criterii politice. Trecerea spitalelor la autoritățile locale nu s-a făcut cum trebuie
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe.

Fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomițianu a declarat luni, în emisiunea Actualitatea, cu Tudor Mușat, în legătură cu managerul spitalului din Urziceni, unde o femeie a fost lăsată să nască în stradă după ce inițial a fost pusă să aștepte în unitatea medicală, că numirile se fac pe criterii politice. De asemenea, Gheorghe Ialomițianu a criticat modul în care s-a făcut descentralizarea, fără ca Ministerul Sănătății să dețină pârghii reale de control în teritoriu:

„Așa se fac numirile, politice, pe prietenii, nu pe competență. Și ministrul Rafila nu poate fugi de răspundere. Vă spun că și cu descentralizarea aceasta, trecerea spitalelor la autoritățile locale, nu s-a făcut cum trebuie. Totuși Ministerul Sănătății trebuia să aibă niște pârghii, să își întărească direcțiile de sănătate publică la nivel județean.

De politica din domeniul sănătății răspunde ministrul Sănătății. Atunci trebuie să plece acasă. Dacă se ocupă numai de stabilirea prețurilor la medicamente sau de licitații atunci punem pe altcineva. DSP-urile trebuie întărite ca pârghie de intervenție să monitorizeze spitalele, să le controleze că s-a văzut și în pandemie. În spitale nu se știa ce se întâmplă acolo.

Chiar și numirea directorilor ar trebui ministerul să aibă o parte de răspundere, nu așa, nu ne interesează că trebuie să le descentralizăm. Am înțeles că domnul Ciolacu propune ca DSP-urile să treacă în subordinea locală. Înseamnă că spitalele rămân de izbeliște, rămâne dispoziția la cheremul baronilor locali care nu au nicio răspundere.

Vedem că se întâmplă prea multe nenorociri prin spitale, unele dintre ele au luat foc. Ministerul Sănătății ar trebui să se implice mai mult și să nu fugă de răspundere”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`