UPDATE ora 16.30: Reprezentanții McDonald’s au transmis un punct de vedere cu privire la știrea publicată pe site-ul nostru, referitoare la controlul ANPC.
Redăm mai jos, integral, poziția oficială a companiei:
„Siguranța și calitatea produselor noastre sunt o prioritate la McDonald’s. Astfel, cu privire la analiza realizată în restaurantul nostru din Feeria Băneasa, dorim să precizăm că, în același timp cu prelevarea probei de către ANPC, la solicitarea companiei noastre, a fost prelevată o a doua probă din același lot de gheață, de către un laborator certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile. Rezultatul acestei analize confirmă că gheața produsă în aparatul de gheață al restaurantului este conformă.
Toate echipamentele din restaurantele McDonald’s respectă cele mai înalte standarde de siguranță și igienă, fiind verificate constant prin protocoale riguroase, inclusiv filtrarea apei și igienizarea aparatului de gheață. Echipamentele noastre sunt specializate, certificate CE și supuse unor controale periodice pentru a asigura calitatea și siguranța fiecărui produs oferit clienților noștri.
Ca măsură suplimentară față de verificările recurente pe care le realizăm, vom solicita laboratorului certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile să efectueze verificări suplimentare în toate restaurantele din țară. Astfel am decis să oprim temporar utilizarea aparatelor de gheață din restaurantele McDonald’s din țară, până la obținerea acestor rezultate, pentru a asigura clienții noștri că totul este conform”, au transmis reprezentanții McDonald’s.
UPDATE: Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC, a confirmat că „în acel loc s-au găsit materii fecale, să spun pe românește, în cubul de gheață sau în aparat”.
„În urma controlului efectuat la Mall Băneasa, în urmă cu câteva zile, s-au prelevat probe de la aparatele de gheață care sunt pentru dozatoarele care deservesc clienții. Dozatoarele sunt în regulă, soluția e în regulă, dar gheața de la aparatele proprii de fabricare a gheții au prezentat factori… Gheața, fiind asimilată apei potabile, trebuie să aibă zero, ce e peste zero și la o diferență semnificativă, 270-280 la mia de mililitri, sunt abateri grave care periclitează dacă nu imediat, în timp”, a mai afirmat Cristian Popescu Piedone în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat gheața de la aparatele lanțului de fast-food McDonald’s din Mall Băneasa, din București, și au găsit bacterii periculoase pentru sănătate.
Inspectorii ANPC au analizat cuburile de gheață și au descoperit enterococci intensinali (valoare determinată 2,3 x 102 ufc/100ml), valoare ce depășește limita acceptată prin Ordonanța 7/2023 care impune o valoare de 0 ufc/100ml. Mai mult, valoarea pentru bacteriile coliforme a fost de 2,7 x 102 ufc/100ml, în condițiile în care valoarea admisă este de 0 ufc/100ml, scrie observatornews.
Sănătatea consumatorilor este pusă în pericol de către aceste bacterii entorococice intestinale și coliforme, iar utilizarea gheții contaminate în băuturi poate duce la consecințe grave.
Astfel, resturantul McDonald’s din București a fost amendat cu 30.000 de lei și aparatul de gheață a fost oprit temporar până când se va remedia problema.
Mai mult, toate aparatele de gheață ale lanțului de fast-food vor fi oprite temporar până când se vor obține rapoarte care să confirme că gheața este sigură pentru a fi consumată.
După obținerea rezultatului de către inspectorii ANPC de la restaurantul McDonald’s, au prelevat probe de gheață și din alte unități de alimentați publică, ci anume Amrest Food SRL – Burger King, Art Burger SRL – Hesburger și Amrest Coffee SRL – Starbucks.
Scopul prelevării probelor este analizarea microbiologică pentru a verifica dacă există bacterii periculoase, precum cele coliforme, enterococice și Escherichia coli.
ANPC va continua să monitorizeze situația și va lua măsurile necesare pentru a proteja sănătatea publică.