Germania a stabilit excepții de la restricții pentru muncitorii sezonieri din agricultură. Autoritățile au postat chiar și mesaje în limba română. Ce trebuie să știe românii plecați la muncă

Publicat: 13 04. 2020, 11:11

Autoritățile din Germania au convenit asupra unor excepții de la regimul de restricții impus pe fondul pandemiei de COVID-19, care vizează muncitorii sezonieri din țară, iar mulți dintre aceștia sunt români. De altfel, mai multe site-uri oficiale ale autorităților germane au prezentat mesaje inclusiv în limba română, cum ar fi Ministerul Agriculturii de la Berlin sau pagina fermierilor care aduc muncitori sezonieri la muncă.

Germania a stabilit excepțiide la restricții pentru muncitorii români din agricultură

Ministerul federal de Interne și cel al Agriculturii au pregătit un regim special de restricții pentru munctiroii sezoneri. Practic, scopul măsurii este armonizarea carantinei cu nevoile agriculturii germane, care se bazează într-o oarecare măsură pe aportul muncitorul sezonieri. Astfel, s-a hotărât ca întreprinderile din zona agricolă să fie cele responsabile pentru organizarea intrării în țară a muncitorilor sezonieri, dar și pentru o eventuală caarantină ulterioară. Tot ele trebuie să se asigure că recomandările de distanțare socială și alte restricții sunt respectate.

În aceste condiții, muncitorii sezonieri care intră în Germania – printre care și cei romțni – ar trebui să își consulte în mod direct companiile cu privire la măsurile și reglementările necesare de la caz, la caz.

Autoritățile germane au decis că, în lunile aprilie și mai, până la 40.000 de lucrători sezonieri vor putea intra în țară. Oamenii vor fi selectați pe baza trecutului profesional, recomandărilor și standardelor stricte de igienă. Pe lângă aceștia, sectoarele vor mai încearcă să aducă 10.000 de persoane din diferite grupuri germane cu potențial relevant – șomeri, studenți, solicitanți de azi, lucrători de scurtă durată etc.

Muncitorii străini sezonieri vor putea intra în țară doar pe calea aerului, în condițiile în care călătoriile cu autobuzul prin Europa sunt incerte într-o perioadă în care continentul este marcat de restricții. Poliția federală și fermierii au stabilit șapte aeroporturi pentru acest proces: Hambrug, Berlin-Schönefeld, Leipzig, Dusseldorf, Frankfurt-Hahn, Karlsruhe / Baden Baden și Nurenberg.

Muncitorii vor fi ridicați de la aeroport direct de către companie, fără sosiri individuale. La intrare, mai multe cadre medicale vor pune la punct un control sanitar, folosind o procedură standardizată. Mai mult decât atât, printr-o procedură atentă de identificare, lucrătorii sezonieri, contingentele per ansamblu și lanțurile de contact ce ar putea transmite coronavirusul ar trebui monitorizate în permanență.

O altă regulă stabilită de Guvernul federal al Germaniei stipulează că, în primele 14 zile, noii sosiți trebuie să trăiască și să lucreze strict separat de alți angajați. Tot în primele 14 zile, ei sunt plasați în carantină – cu oportunități de muncă simultane – și nu au voie să părăsească sediul companiei. Aceștia vor lucra constant, în grupuri mici de cinci, până la 10, 20 de persoane. În tot acest timp trebuie respectate distanțe minime de lucru – acolo unde este posibil – și trebuie purtate echipamente de protecție specifice luptei cu noul coronavirus.

Așadar, nici pagina oficială de Web a fermierilor care aduc în Germania muncitori sezonieri nu a uitat de contingentul de români din agricultură. Într-un material, care începe cu mesajul „ne bucurăm că doriți să lucrați la noi”, fermierii germani au lansat un ghid de recomandări către lucrătorii străini, care cuprinde atât informațiile menționate anterior, cât și unele noi, precum „nu aduceți cu dumneavoastră în Germania produse alimentare de origine animală”.

Un mesaj similar apare și pe pagina Ministerului federal al Agriculturii.

Românii se îmbulzesc să plece în Germania, la cules de sparanghel

Vestea vine în contextul în care, săptămâna trecută, mii de români se îmbulzeau pe mai multe aeroporturi din țară, cu dorința de a se îmbarca în zboruri către Germania, unde lucrează în agricultură.

Mulți dintre ei culeg sparanghel, iar paginile de recrutare sunt pline de anunțuri similare. Plătiți după mai multe sisteme, muncitorii români din acest sector ajung la o sumă lunară finală de circa 1.000 de euro.