Rusia are atitudini neo-imperiale care par să definească apariţia unui nou război rece, în contextul evoluţiilor din Ucraina, a declarat directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior. Declaraţiile au fost făcute cu ocazia lansării Volumului „7 teme fundamentale pentru România”, un proiect al Clubului România, care reuneşte analizele a nu mai puţin de 59 de personalităţi din administraţie, economie, finanţe, cultură şi media.
„Iată, nu trăim timpuri foarte ușoare la granițele noastre și vedeți cum elemente care sunt aparent deșuete istoric, referitoare la politici de forță, la geopolitică. Mă refer la evoluțiile din Ucraina, la aceste atitudini neo-imperiale ale Rusiei, care, din pacate, par să definească din ce în ce mai mult apariția unui nou război rece sau neo-război rece, care, cu siguranță, ne va marca evolutia în această zonă a Europei și care, cu siguranță, ne va pune numeroase probleme politice și geopolitice”, a afirmat George Maior.
Declaraţiile şefului SRI vin în contextul evoluțiilor din Ucraina, făcute cu ocazia lansării volumului „7 teme fundamentale pentru România”, coordonat de către Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian şi care prezintă analizele a 59 de autori. Şeful SRI a sugerat că autoritățile române trebuie să sa decizii curajoase şi înțelepte, pe baza infomației şi a analizei, în gestionarea aspectelor geopolitice.
„Un stat puternic astăzi trebuie să fie un stat inteligent, care să știe să gestioneze aceste aspecte care, pe baza informației, a analizei, sa incerce sa ia decizii strategice curajoase, bune, înțelepte și să-și protejeze interesele naționale și să utilizeze oportunitățile care i se deschid în favoarea evolutiei societății și a cetățeanului”, a mai spus George Maior.
La festivitatea de lansare a participat şi jurnalistul şi scriitorul Florian Bichir, care se află printre cei 59 de autori ai volumului.
„O idee unică şi pentru prima oară în România, iată că 59 de personalităţi complet diferite venite din medii diferite din media, religie, politică pun mâna şi fac practic un raport despre România, 7 teme fundamentale despre România, despre ce e România, ce vrem să se întâmple cu ţara asta şi unde vrem să ajungem, iar eu sunt copleşit că sunt printre cei 59”, a afirmat scriitorul Florian Bichir.
7 coordonatori de capitole, 3 coordonatori generali şi 59 de autori au făcut posibilă apariţia volumului. Toţi fac parte dintr-un grup informal şi discret, numit „Clubul România”, care reuneşte peste 100 de personalităţi din diferite domenii.