Generația care nu a prins comunismul, dispusă să stea și în chirie. Tinerii nu mai vor proprietăți

Generația care nu a prins comunismul, dispusă să stea și în chirie. Tinerii nu mai vor proprietăți
Sursa foto: Shutterstock

Cei din Generația Z, născuți după 1997, nu mai vor proprietăți, sunt dispuși să stea și în chirie.

România, prima în top la locuințe proprii

Peste 95% dintre români au o locuință proprie, conform Eurostat, astfel că România se află prima în clasamentul Uniunii Europene cu privire la acest subiect. Media UE este de 69,9%, iar la polul opus se află Germania, având 49,1%, transmite Știri pe surse.
România se află de mult timp în topul țărilor din Europa în care oamenii au propriile locuințe, și nu închiriate. Cu toate acestea, pe fondul scumpirilor din piața rezidențială și al dobânzilor mari din ultima perioadă, ponderea chiriilor ar putea crește și mai mult.

Tinerii din Generația Z vor chirie

Tinerii din Generația Z cu studii superioare preferă să locuiască în chirie, în timp ce aceia cu studii medii preferă o locuință proprie care le oferă stabilitate. La această concluzie au ajuns jucătorii din piața rezidențială locală, care au observat de câțiva ani schimbarea comportamentului tinerilor când vine vorba despre cumpărărea unui imobil.
„Auzim din ce în ce mai des cuvântul «închiriere» pentru că, de circa un an, suntem într-o zonă în care dobânzile au crescut accelerat, iar asta i-a împiedicat pe cei care vor să cumpere locuinţe să poată achiziţiona ceea ce îşi doresc. În acelaşi timp, am văzut în ultimii doi ani o creştere accelerată a preţurilor apartamentelor, nu doar în România, ci şi în ţările din jur şi în Europa în general, iar asta a pus şi mai multă presiune pe cumpărători“, a spus recent Gabriel Blăniţă, associate director valuation & advisory services la Colliers România, la conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2023.
Analizele consultanților Colliers arată că în București și în orașele mai mari, ponderea chiriașilor este de 15%, nu doar de 5%, cât arată Eurostat la nivel național. În următorii ani ponderea chiriașilor ar putea ajunge chiar și la 25%.

„Tinerii sunt cei mai dispuşi să locuiască cu chirie. Câteodată este o alegere, dar de multe ori este singura posibilitate economică prin care pot accesa o locuinţă mai târziu. Vedem că vârsta de la care există posibilitatea de a cumpăra o locuinţă creşte. În România încă vorbim de un prag sub 30 de ani, pe când în Europa de Vest acesta este de 35-38 de ani sau chiar mai mult“, a mai spus Gabriel Blăniţă.
Având în vedere creșterea cererii de închirierii, dezvoltatorii imobiliari încep deja să investească în proiecte residențiale pentru închiere, nu pentru vânzare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`