Generalul Cristian Barbu explică de ce nu poate fi desfășurată apărarea antiaeriană în localitatea Ceatalchioi: „Ar crea confuzie totală” (VIDEO)
Generalul Cristian Barbu a explicat în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, de ce MapN nu desfășoară artileria antiaeriană în satele aflate în apropierea graniței cu Ucraina, precum Ceatalchioi, unde au fost găsite resturile unei drone. Acesta a subliniat că este mult mai util să găsești soluții concrete pentru protejarea localnicilor, decât să creezi confuzii:
Generalul Cristian Barbu, despre protecția antiaeriană
“Există o protecție, o apărare antiaeriană în zona marilor centre urbane. Dar aici este vorba despre o localitate cu 15-20 de gpspodării.
Sunt localități foarte mici și cu un risc destul de ridicat pentru a avea acolo amplasată o apărare antiaeriană din multe puncte de vedere, inclusiv pentru faptul că un proiectil sau o situație anume ar putea să cadă pe teritoriul ucrainean. Iată că s-a întâmplat ca un proiectil ucrainean să cadă pe teritoriul României sau o dronă rusească să ajungă pe teritoriul României.
E mai ușor să aperi cetățeanul, să le creezi elemente de protecție decât să aduci acolo artilerie antiaeriană și să creezi o confuzie totală. La un moment dat vom putea fi bănuiți că tragem chiar deasupra teritoriului ucrainean”.
Mihailo Podolyak, consiler al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a sugerat că România ar trebui să fie mai „fermă” și să se declare „gata să doboare” rachetele și dronele rusești „într-o anumită rază” pentru a-și proteja frontierele.
Oficialul ucrainean a făcut această afirmație controversată în contextul în care, în această săptămână, în județul Tulcea au fost descoperite fragmente ce ar putea proveni dintr-o dronă rusească. Amintim că MApN a anunțat public că a identificat elementele abia după ce negase acuzațiile ucrainene cum că o dronă Shahed a Rusiei a căzut în România. Președintele Klaus Iohannis negase la rândul său că ar fi existat un asemenea incident.