Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a declarat miercuri, într-o intervenție pentru B1 TVcă nu există indicii că cea de-a treia dronă probușită în România este rezultatul unui atac rusesc executat cu intenție pe teritoriul românesc:
„Raionul indicat de colegii noștri cu echipajul unui elicopter IAR-330 Puma în jurul orei 11:30 s-a confirmat. Echipa deplasată de noi a ridicat probele de la fața locului, a identificat fragmentele în cauză ca fiind dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Expertiza care a aînceput și în acest caz, la fel ca și în cele două similare ne va ajuta să înțelegem circumstanțele prin care a fost posibil ca acest eveniment să se întâmple. Astăzi, în jurul orei 5:00 dimineața am fost sesizați prin ISU Tulcea cu privire la apeluri venite la 112 care semnalau posibil impact de dronă într-o arie mai mare. S-a confirmat între Nufăru și localitatea Victoria din județul Tulcea. Vom avea mai multe detalii în momentul în care expertiza va fi finalizată.
Trebuie să facem diferența între intenționalitate, un atac intenționat și un accident. Nu există indicii până în acest moment cu privire la un atac executat cu intenție pe teritoriul României. Trebuie să înțelegem că toate sistemele performante de supraveghere prin radiolocație, avem sistemele de ultimă generație în ceea ce privește sistemele de radiolocație, au limitări în detecția obiectelor de mici dimensiuni care evoluează la înălțimi mici și foarte mici. Nu se poate construi un zid impenetrabil în jurul frontierelor noastre. Măsurile care se pot lua de către orice țară în astfel de situații sunt un mixt de măsuri militare, o supraveghere continuă, măsuri de pregătirre a unei reacții în caz de atac intenționat, combinate cu măsuri din zona managementului situațiilor de urgență, ceea ce facem și noi. Chiar ieri am început construirea a două adăposturi de protecție aeriană în comuna Ceatalchioi, în satul Plauru. Suntem angrenați în acest mecanism coordonat prin comitetele județene pentru situații de urgență, astfel încât să sprijinim promt cu măsurile de care este nevoie pentru asigurarea securității cetățenilor noștri mai ales în aceste zone aflate în proximitatea atacurilor”.
Purtătorul de cuvânt al MApN a mai precizat că nu poate fi garantat că astfel de riscuri nu se mai pot manifesta:
„Din păcate, nu poate fi garantat că astfel de riscuri nu se mai pot manifesta. De fiecare dată când detectăm iminența unor astfel de atacuri prin mecanismele stabilite împreună cu IGSU facem notificările astfel încât comitetele județene să poată lua măsuri de alarmare și de informare a cetățenilor.
Pentru înălțimile atât de mici, până în 100-200 m, radarele noastre nu aș putea spune că nu văd deloc, dar sunt limitări tehnice pentru orice astfel de radare date de caracteristicile reliefului, vegetației, de orice este în jur, unde undele radar nu pot fi eficiente cum sunt la înălțimi mari”.