Generalul Constantin Degeratu: Situația militară din zona Mării Negre este una "gravă, de tipul extremă, urgentă" pentru România

Generalul Constantin Degeratu: Situația militară din zona Mării Negre este una "gravă, de tipul extremă, urgentă" pentru România
Foto: commons.wikimedia.org

Fostul comandant al Marelui Stat Major al Armatei Romane, Generalul Constantin Degeratu, a declarat că situația militară din zona Mării Negre este una „gravă, de tipul extremă, urgentă” pentru România, deoarece Rusia s-a extins, a atins un „punct de dominanță militară covârșitoare” și se află în plin proces de expansiune, informează ziare.com.

„La această dată situatia este – din perspectiva paradigmei de confruntare impusă de Rusia – una gravă, de tipul extremă urgentă: Rusia este în ofensivă, și-a atins unele obiective geopolitice la Marea Neagră (Crimeea, Abhazia, Osetia de Sud), mai poate viza unele (gurile Dunării) și ar putea fi tentată să testeze viabilitatea Articolului 5 sub acoperirea stării de confuzie generată și a micului șantaj nuclear”, a declarat generalul Degeratu.

Astfel, Generalul a prezentat concret situația militară existentă înainte și după anexarea Crimeii de către Federația Rusă.

„La data declanșării procesului de confruntare, Rusia avea o poziție importantă ca stat riveran la Marea Neagră, moștenind de la fosta URSS o porțiune de litoral de aproape 500 km, și împărțea cu Ucraina controlul Marii Azov,(…)  avea cea mai mare flotă (și singura semnificativă) din Marea Neagră și deținea controlul operțtional asupra celui mai mare port militar din Marea Neagră – Sevastopol, precum și al altor facilități militare din Crimeea”, a spus Degeratu.

Cu toate acestea, după anexarea peninsulei Crimeea, Rusia s-a extins, dobândind control asupra a peste 500 km de litoral și stăpânește acum pe deplin baza navață Sevastopol precum și toate facilitățile militare din peninsulă.

Degeratu a mai explicat și că de fapt Rusia stăpânește acum efectiv Marea Neagră, pentru că Turcia nu manifestă un interes pentru securitatea maritimă, România și Bulgaria nu au o capacitate navală semnificativă, iar Ucraina este mai prudent „sș nu fie luată în calcul”.

De asemenea, Generalul Degeratu a subliniat și rolul jucat de Turcia în spatiul pontic, atrăgând atenția asupra carențelor în apararea aeriană și teritorială de care dau dovadă statele membre NATO din regiune.

„Din perspectiva puterii navale, singura capacitate de aparare euro-atlantică în Marea Neagră o reprezintă prezența periodică la exerciții a unor nave de luptă moderne ale unor state membre ale NATO, dar durata de ședere a acestora este limitată și condiționată de acordul Turciei.

În ceea ce priveste apararea spațiului aerian, trebuie remarcată cvasi-absență – inclusiv fizică a capacităților de tip aviație de luptă (în ceea ce privește România, Bulgaria și Georgia), dar și, probabil, încapacitatea Ucrainei de a utiliza acest instrument.

Din perspectiva apărarii teritoriale (litoral plus ape teritoriale), cele trei țari menționate sunt la limita de jos a unei aparari efective „, a mai declarat generalul Constantin Degeratu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`