Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, luni, că în toată țară existau, duminică, 1.024 de paturi de Terapie Intensivă (ATI), avizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP), pentru pacienții cu coronavirus. 849 erau ocupate, 18 dintre pacienți fiind minori. În București erau 184 de paturi ATI, din care 133 ocupate.
La data de 19 septembrie, în România erau 1.024 paturi ATI, avizate de către DSP, dedicate pacienților COVID-19. Dintre acestea, 849 erau ocupate, 18 pacienți fiind minori. În Capitală, tot la data de 19 septembrie, erau 184 de paturi ATI COVID avizate de DSP, din care ocupate 133.
„Facem precizarea totuși, ca parte din aceste paturi ATI destinate COVID-19 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2(obstetrică-ginecologie etc.)
De asemenea , situația privind numărul de paturi disponibile este în dinamică și variază în funcție de numărul de pacienți internați la ATI și de numărul de paturi nou operationalizate, având în vedere faptul că în ultimele zile este un efort continuu privind avizarea de noi paturi și detașarea personalului medical necesar”, a transmis GCS.
Precizările vin în contextul în care România se află în plin val 4 al pandemiei de coronavirus. Numărul de infectări raportat zilnic a ajuns să se apropie de 5.400, iar cel al paciențlor la ATI de 850.
Au reapărut astfel discuțiile despre capacitatea spitalelor de a trata pacienții COVID-19 în stare gravă. Premierul Florin Cîțu a solicitat dublarea numărul de paturi ATI până la 1.600. Acesta a precizat că numărul nu a fost atins, dar ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, și-a asumat că acest lucru se va întâmpla.