Gaură în buget de 5.800.000 de euro pentru pastile cu iod pe care nu le vrea nimeni. Alexandru Rafila: „Ăsta este nivelul de înţelegere la nivelul populaţiei şi atitudinea faţă de prevenţie”

Gaură în buget de 5.800.000 de euro pentru pastile cu iod pe care nu le vrea nimeni. Alexandru Rafila: „Ăsta este nivelul de înţelegere la nivelul populaţiei şi atitudinea faţă de prevenţie”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rafila și Ministerul Sănătății au achiziționat 30 de milioane de pastile de iod la un cost de 5.800.000 de euro, cu intenția de a le utiliza în cazul unei posibile amenințări nucleare din partea Rusiei. Cu toate acestea, doar 1.000.000 de pastile au fost achiziționate de către cetățeni.

Populația nu a ridicat pastilele de iod în valoare de 5.800.000 euro

Bugetul a suferit o pierdere de 5,8 milioane de euro în urma deciziei românilor de a nu achiziționa pastilele de iod. Aceste pastile fuseseră inițial comandate de Ministerul Sănătății, cu scopul de a proteja populația în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei. Cu toate acestea, din cele 30 de milioane de pastile de iod comandate, doar un milion au fost ridicate de către cetățeni.

În martie 2022, Antibiotice Iași a produs doar 3% din cantitatea obișnuită, ceea ce ar fi costat 6 milioane de euro. Calculând, s-a constatat că mai sunt pastile în valoare de 5,8 milioane de euro în depozite, scrie Newsweek.ro.

Pastilele de iod au fost comandate pentru protejarea populației în caz de atac nuclear și au fost disponibile în farmacii. După un an și jumătate, Ministrul Alexandru Rafila a acuzat populația că nu le-a ridicat.

Medicamentele necesare sunt încă disponibile în farmacii

Subliniază atitudinea faţă de prevenţie” a oamenilor şi evidențiază faptul că medicamentele necesare în situații de accident nuclear sunt încă în stoc în farmacii.

S-au dat circa un milion de pastile, a existat şi o donaţie către Republica Moldova care ne-a solicitat şi ea un ajutor. (…) Ăsta este nivelul de înţelegere la nivelul populaţiei şi atitudinea faţă de prevenţie, pentru că aici am discutat de prevenţie. Nu le-a spus nimeni să le ia, le-a spus să le ia să le ţină acasă şi, în caz de incident sau accident nuclear, să poată să le ia, există o categorie de persoane eligibile”, a afirmat, luni seară, la Medika Tv, Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`