O gaură fără precedent în stratul de ozon s-a închis. Fenomenul, spun specialiștii, nu are legătură cu restricțiile specifice pandemiei de coronavirus

O gaură fără precedent în stratul de ozon s-a închis. Fenomenul, spun specialiștii, nu are legătură cu restricțiile specifice pandemiei de coronavirus

O gaură „fără precedent” în stratul de ozon din emisfera nordică s-a vindecat și s-a închis, dar este puțin probabil ca fenomenul să fi fost generat de restricțiile specifice pandemiei de coronavirus, spun oamenii de știință, potrivit Deutsche Welle. Gaura avea de trei ori dimensiunile Groenlandei.

O gaură fără precedent în stratul de ozon s-a închis

Este vorba despre o gaură în stratul de ozon de nivel record de deasupra Arcticii – cea mai mare din 2011 – care acum s-a închis, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (OMM), vineri. Fenomenul a fost determinat de anumite substanțe din atmosferă, precum și de o iarnă foarte rece în stratosferă – stratul din învelișul Terrei, care se află la o distanță cuprinsă între 10 kilometri și 50 de kilometri deasupra Pământului.

Oamenii de știință care țineau sub observație gaura, la Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernic, un program de observare a Pământului din cadrul UE, au anunțat închiderea cu două săptămâni în urmă.

Deși restricțiile specifice pandemiei de COVID-19 au condus la o reducere semnificativă a nivelului de poluare, Clarre Nullis, purtător de cuvânt al OMM, a explicat că vindecarea găurii „nu are nicio legătură cu” criza coronavirus.

La rândul lor, reprezentanții Serviciului Copernic au subliniat că, probabil, fenomenul nu are nicio legătură cu pandemia.

„De fapt, COVID-19 și restricțiile asociate probabil că nu au niciun fel de legătură cu asta”, arată poziția oficială a agenției, care susține că fenomenul nu a fost determinat de schimbările privind calitatea aerului.

Cercetătorul german Markus Rex a detectat gaura în urmă cu o lună și a declarat-o ca fiind cea mai mare din stratul de ozon de deasupra Polului Nord. În total, o zonă de 20 de milioane de kilometri pătrați era afectată – sau de 10 ori dimensiunea Groenlandei.

Restricțiile specifice pandemiei au redus, totuși, nivelul de poluare din lume

Deși s-ar părea că fenomenul de deasupra Arcticii nu este legat de pandemia de COVID-19, tot mai mulți oameni de știință au analizat efectul restricțiilor asupra nivelului de poluare. Un studiu citat de The Guardian arăta că măsurile de carantină au dus la reducerea masivă a traficului și a emisiilor industriale, ceea ce a salvat, în medie, 11.000 de vieți în Europa, a împiedicat apariția a 6.000 de cazuri de astm la copii, evitând totodată 1.900 de vizite la unitățile de primiri urgențe, dar și 600 de nașteri înainte de termen.

În tot acest timp, Curtea Europeană de Justiție a UE (CJUE) a condamnat România pentru că nu a luat măsuri concrete de combatere a poluării din București. Costel Alexe, ministrul Mediului, a catalogat sentința drept previzibilă și a acuzat Primăria Municipiului București că, ani întregi, nu ar fi pus la punct un plan pentru calitatea aerului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`