Gătim mult, risipim la fel de mult. Românii aruncă milioane de tone de mâncare și alimente pe an la gunoi

Gătim mult, risipim la fel de mult. Românii aruncă milioane de tone de mâncare și alimente pe an la gunoi
Sursa foto: Captură YT

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), peste patru milioane de români trăiesc la limita sărăciei.

Chiar dacă datele INS nu sunt tocmai pozitive pentru cetățenii români, țara noastră se află în topul european al risipei alimentare. De obicei, românii aruncă cea mai multă mâncare după marile sărbători.

România, în topul european al risipei alimentare

Peste 75% din mâncarea cumpărată ajunge la gunoi, potrivit oficialilor societăților de salubrizare. Dacă la orașe românii aruncă cea mai multă mâncare la gunoi, la sate, risipa este cât se poate de minimă. De obicei, oamenii de la țară gătesc exact cât consumă, iar în cazul în care rămâne mai multă mâncare, aceasta ajunge la câini și la porci.

Chiar dacă prețul alimentelor a crescut semnificativ, peste 50% dintre români cumpără mai multă mâncare decât au nevoie. Potrivit Ministerului Agriculturii, două milioane și jumătate de tone de alimente aruncă România la gunoi. Comisia Europeană susține că este vorba de 5 milioane de tone pe an.

După sărbătorile importante: Crăciun și Paște, aproximativ 80% din deșeurile colectate de firmele de salubritate sunt resturi alimentare, potrivit digi24.ro.

Românii care locuiesc în mediul rural aruncă mai puțină mâncare la gunoi

Mulți dintre românii care locuiesc la sate nu aruncă mâncarea preparată de sărbători, întrucât se gătește cam cât se consumă. De asemenea, cetățenii din mediul rural preferă să împartă surplusul de mâncare pentru rudele decedate, iar mâncarea învechită ajunge la porci și câini.

Întrebat de face cu mâncarea rămasă după Paște, un localnic a răspuns: „Care mâncare? Am făcut ca să ne ajungă toată săptămâna și gata! Nu facem mâncare. Că suntem săraci nu suntem bogați. Uite, împărțim și noi ce avem și pe urmă, ce mai rămâne mai mâncăm și noi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`