GATA cu risipa de mâncare: Alimente donate pentru săraci – "Aruncăm tone de hrană. Avem cămine de copii, de bătrâni, spitale" (VIDEO)

Publicat: 09 08. 2016, 12:47

2,2 milioane de tone de mâncare anual. Atât aruncă românii, potrivit estimările Eurostat. Pentru a preveni acest fenomen, parlamentarii se gândesc să interzică risipa de mâncare.

Aleșii vor ca alimentele care nu se vând de la agricultori, industria alimentară și comercianți să nu mai fie distruse, ci donate organizațiilor de caritate, care le vor distribui celor care au nevoie, cum ar fi căminelor de bătrâni și de copii.

GATA cu risipa de mâncare: Alimente donate pentru săraci – "Aruncăm tone de hrană. Avem cămine de copii, de bătrâni, spitale"

#DIRECT_ONE_n9d938#

Potrivit proiectului, alimentele care mai au 7 zile până la expirarea termenului de valabilitate vor fi scoase la vânzare la jumătate de preț, iar pe măsură ce se apropie scadența pentru expirarea produsului prețul va fi redus cu până la 80%.

“Sa prevada parcursul legal pe care un distribitor, producator sa il parcurga sa doneze catre institutii ale statului, persoane nevoiase, sarace, urmand ca aceste alimente donate care se afla pe finalul de valabilitate sa fie scazute din contabilitate pe baza de documente”, a declarat pentru B1 TV deputatul PMP Petre Movilă.

Potriviti iniţiatorului legii, la gunoi se vor arunca doar acele alimente cărora le-a expirat termenul de valabilitate.

”Inclusiv la alimente cu termen aproape de expirare sa fie poate un TVA redus, in esenta e un lucru bun fara a se substituii institutiilor statului, avem, spitale, camine de copii, penitenciare ca si ei au cota de hrana”, a adăugat Movilă.

Aleşii vor și înființarea așa numitelor "Bănci de alimente"pentru a fi depozitate alimentele de la cei care le donează. Acestea vor fi create în localitățile în care există mari lanțuri de magazine, fabrici de alimente și mari producători agricoli, pentru a le facilita acestora donația. Ele vor intra în administrarea primăriilor, care se vor ocupa alături de organizațiile de caritate de distribuția alimentelor. În Europa, țări precum Franța sau Italia au interzis aruncarea la gunoi a alimentelor în surplus.