Garda Națională de Mediu raportează depășiri ale valorilor acceptate a calității aerului în București

Publicat: 08 11. 2020, 11:02
Foto: ecoteca.ro

Potrivit Gardei Naționale de Mediu, sâmbătă seara au fost înregistrate, din nou, depășiri ale valorilor normale a calității aerului în Capitală. Cauza a fost explicată pe pagina de Facebook a instituției.

Calitatea aerului din Capitală înregistrează noi valori peste limita acceptată

„În această seară, pe fondul unei inversiuni termice şi a unui calm atmosferic, senzorii de măsurare a calităţii aerului din reţelele alternative au sesizat în Bucureşti şi împrejurimi depăşiri ale valorilor acceptate.

În aceste condiţii, comisarii echipelor de permanentă ale Gărzii Naţionale de Mediu sunt pe teren şi monitorizează situatia. Imediat ce unul din aceşti senzori capăta culoare roşie, aceştia se deplasează la faţa locului pentru verificări.

De asemenea Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este prezentă în teren cu autolaboratorul din dotare pentru măsurători suplimentare şi compararea datelor cu cele înregistrate de senzorii reţelelor paralele.

Pe măsură ce echipele noastre obţin date din teren, vă vom ţine la current”, este mesajul transmis pe Facebook de către Garda Națională de Mediu.

Ministerul Mediului, despre poluarea aerului din Capitală

La sfârșitul lunii octombrie, stațiile independente de monitorizare din Capitală au înregistrat valori anormale ale calității aerului. În acest context, Ministerul Mediului a venit cu precizări.

Potrivit unui răspuns oferit pentru B1.RO de către purtătorul de cuvânt al instituției, rețeaua națională de monitorizare a calității aerului nu a înregistrat valori care să depășească limitele legale, iar comisarii Gărzii Naționale de Mediu în teren nu au constatat existența unei surse locale de poluare.

“Nu au existat sesizări către Comisariatul Gărzii de Mediu pentru că datele înregistrate de rețeaua națională de monitorizare a calității aerului sunt diferite . Este într-adevăr o creștere dar nu atât de mare, nu au fost depășite valorile limită. Asta arată datele din rețeaua națională.

Dimineață a fost o echipă de comisari la solicitarea domnului ministru. Aflând despre informațiile apărute în presă ministrul a transmis doamnei comisar general care a transmis o echipă de la Comisariatul General. Aceștia nu au constatat probleme în zonă. Nu au constatat urme de aer, mirosuri sau fum care să indice că ar exista o poluare locală undeva. Interpretarea datelor o face Agenția Națională pentru Protecția Mediului”, a precizat Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului.

Aceste declarații au fost făcute în contextul în care, pe 22 octombrie, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, airly.eu, a înregistrat depășiri spectaculoase pentrupoluarea cu particule PM 10 și PM2,5, până aproape de 350%.

Cea mai mare depășire s-a înregistrat la stația din Bragadiru – 347% pentrupoluarea cu PM 2,5 și 236% pentrupoluarea cu PM 10. Depășiri spectaculoase s-au înregistrat și în Rahova (235% pentru PM 2,5 și 164% pentru PM10).

Și centrul orașului a fost poluat, dar mai puțin, de exemplu stația de pe strada Polonă a înregistrat depășire de 68% pentru PM10 și 122% pentru PM 2,5.

Cu toate acestea, reprezentanții Gărzii de Mediu București au precizat pentru B1.RO, referitor la nivelul uriaș de poluare a aerului înregistrat pe parcursul nopții de joi spre vineri în Capitală că nu au primit solicitări de intervenție de la nicio autoritate a statului român. Aceștia susțin că nu au fost sesizați nici de ISU că ar exista incidente de mediu care să necesite intervenția comisarilor pe teren.