Garda de Mediu continuă controalele la Primăria Sectorului 1 în scandalul gunoaielor. Octavian Berceanu: În cursul zilei de vineri se va încheia nota de constatare
Garda de Mediu a continuat și în cursul zilei de joi controalele la Primăria Sectorului 1, în contextul scandalului gunoaielor, după ce prefectul Capitalei a respins cererea primarului Clotilde Armand de a institui stare de alertă.
Contactat de B1.RO, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a precizat că acest control face parte din cadrul verificărilor demarate înultimele zile care au vizat atât primăria condusă de Clotilde Armand, cât și firma de salubritate Romprest.
Potrivit acestuia, vineri ar urma să fie încheiată nota de constatare,care cuprinde concluziile controalelor desfășurate de inspectorii de mediu și o imaginede ansamblu asupra crizei gunoaielor din Sectorul 1.
PrefectulAlin Stoica, a declarat joi că a primit dejadocumentații parțiale de la DSP, Autoritatea pentru Mediu și Garda de Mediu. Din notele de constatare primite de la aceste autorități nu rezultă că ar exista un pericol iminent, drept pentru care nu este întrunită a doua condiție prevăzută de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă. Î
„În acest moment autoritățile responsabile nu consideră că amenințarea este suficient de gravă încât să se poată institui măsuri de urgență sau excepționale care să ducă la înlăturarea situației”, spune Alin Stoica.
Alin Stoicaa declarat, joi, că soluția găsită în acest moment de Primăria Sectorului 1 este de a achita, parțial sau total, datoriile firmei de salubritate Romprest către sortatori pentru a putea fi procesat gunoiul din Sectorul 1.
Sectorul 1 își asumă plata sortatorilor în mod direct, în așa fel încât să degreveze prestatorul de această obligație și să-i permită să efectueze în continuare serviciul fără niciun fel de opriri.
De asemenea Romprest a dat în judecată Primăria Sectorului 1 și a cerut executare silită iar magistrații Judecătoriei Sectorului 1 au admis cererea.
„Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, precum şi a cheltuielilor de executare”, potrivit judecătorilor.