UPDATE 12.40 Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a activat sistemul de alertă rapidă, după ce a identificat modificări organoleptice în laptele distribuit mai multor elevi din comuna Pechea care au fost internați cu toxiinfecție alimentară, informează Agerpres.
Activarea sistemului de alertă rapidă presupune schimbul urgent de informații între structurile angrenate în soluționarea unor situații de criză, cum este cea de la Pechea.
„Din sistemul SRAF fac parte reprezentanți din DSP, Direcția Sanitar Veterinară, Inspectoratul pentru protecția consumatorului, Poliție, și alte structuri cu rol în rezolvarea unor situații de criză. SRAF este o cale de comunicare rapidă prin care aceste instituții, care fac anchete, pot comunica repede rezultatele. De fapt, se analizează rapid cauzele și se stabilesc măsurile care se impun”, a declarat reprezentantul DSP Galați, Valentin Boldea.
DSP Galați a decis și retragerea de la consum a întregului lot de lapte care a condus la îmbolnăvirea copiilor.
Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, Mihai Polinschi, șeful Serviciului de Ambulanță Galați, a declarat că acum copiii care au fost internați au o stare generală bună.
”Ieri, în jurul orei 16, am primit un apel la 112 pentru mai mulți copii care prezentau semne de toxiinfecție alimentară. S-au deplasat echipaje la școla respectivă și la dispensar. Au constatat că era vorba de elevi cu semne de toxiinfecție alimentară ușoară, grețuri, vărsături, dureri abdominale, și unii dintre ai aveau și frisoane. I-am transportat la Spitalul de Pedriatie din Galați pentru tratament și supraveghere. Azi am aflat că acești copii sunt cu stare generală bună, doar doi prezentau dureri abdominale și alți doi au avut vărsături.
În cursul zilei de azi sau mâine probabil vor fi externați. Probabil consumul alimentului a fost în cantitate foarte mică și nu au fost simptome foarte grave”, a declarat Mihai Polinschi.
#DIRECT_ONE_6fubkp#
17 copii din localitatea Pechea au ajuns la spitalul de pediatrie din Galaţi cu toxiinfecţie alimentară, informează B1 TV.
Inspectorii sanitari verifică dacă elevii s-au îmbolnăvit din cauza laptelui şi cornului consumate la şcoală.
”S-au intoxicat cu laptele pe care îl primesc gratuit la şcoală. Termenul de valabilitate de pe cutie este de 22 .08, laptele era păstrat într-un frigider, am văzut la faţa locului, nu ne explicăm nici noi, e vorba de un lot care probabil că a fost cu probleme”, a declarat primarul din Pechea, Mihăiță Măncilă.
Primarul din Pechea spune că laptele era păstrat în condiţii optime, dar admite că au fost găsite câteva cutii cu probleme.
”Noi am găsit câteva cutii care erau un pic deformate, era numai un lot care avea probleme”, a mai spus primarul.