Gabriela Firea: Testele pentru COVID-19 aplicate bucureștenilor vor fi cumpărate de la firme din Austria și Belgia

Gabriela Firea: Testele pentru COVID-19 aplicate bucureștenilor vor fi cumpărate de la firme din Austria și Belgia
Foto: Inquam Photos / George Calin

Cele 10.000 de teste pentru COVID-19 aplicate bucureștenilor vor costa 50 lei/bucată și vor fi achiziționate de la o firmă omologată în Austria și, probabil, de la o alta din Belgia care s-au înscris în procedura de furnizare a echipamentelor medicale, a anunțat primarul Capitalei, Gabriela Firea la digi24.

Gabriela Firea a mai precizat că testarea bucureştenilor va începe cel mai probabil la jumătatea săptămânii viitoare.

„Am înţeles de la profesorul Streinu-Cercel că lamijlocul săptămânii viitoare va începe efectiv testarea pe scară largă la nivelul municipiului Bucureşti”, a declarat Firea.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a anunțat joi, într-o discuție transmisă Live pe Facebook, la care a participat și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, că testarea va include de fapt un eșantion de doar 10.000 de persoane din București. Acesta precizat că vor fi testați și personalul medical și pacienții din spitale, dar că trebuie testată și populația, pentru a înțelege cum circulă virusul.

„Am discutat aseară și astăzi, după ce domnia sa depune jurământul vom avea o întâlnire. E un proiect care trebuie susținut de toată lumea, pentru că ne dă imaginea clară a modului în care se mișcă virusul în populație. Am vorbit cu domnul Tătaru și am reconfirmat acest proiect”, a spus Streinu-Cercel.

La rândul ei, Gabriela Firea, a declarat că testarea va începe luni, 30 martie și că Primăria Capitalei va achiziționa 4.000 de teste, iar cele 6 primării de sector vor cumpăra cate 1.000 de teste, a precizat Gabriela Firea.

Eșantionul a fost stabilit pe baza unei estimări la 2 milioane de locuitori a populației Bucureștiului. Vor fi cinci categorii de vârstă: de la 0 la 19 ani, între 20-44 de ani, 45-65 de ani, 65-79 de ani, peste 80 de ani, a spus Streinu Cercel.

Înainte de a-și da demisia, fostul ministru al Sănătății Victor Costache a făcut un anunț privind testarea colectivă a populației din București. Ministrul a precizat că cei care locuiesc în Capitală vor fi testați „din ușă în ușă” pentru coronavirus.

„Astăzi am semnat un protocol împreună cu domnul Streinu Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ de tipul celui din Coreea de Sud, dorim să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti cu echipe mobile de testare door-to-door”, a anunțat miercuri seara Victor Costache la Adevărul Live.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`