Gabriela Firea, discuții la Tokyo despre dezvoltarea Centrului de Protonoterapie și „managementul traficului” (FOTO)
Primarul General, Gabriela Firea, s-a întâlnit marți, la sediul Guvernului Metropolitan din Tokyo, cu Ministrul Consilier al premieruluiJaponiei pentru domeniile – sănătate, știință, tehnologie și inovare, Hiroto Izumi,cu care a discutat despre dezvoltarea la București, în premieră în România, a Centrului de Protonoterapie, având în vedere că Japonia este una dintre primele țări care au înființat astfel de centre medicale.
„Japonia este una din primele țări care a pus în aplicare terapia cu protoni pentru bolnavii de cancer, utilizând aparatură și tehnologii de ultimă oră, care provin direct din laboratoarele de fizică nucleară. Mai mult decât atât, premiul Nobel pentru Medicină a fost obținut, anul acesta, de către doi cercetători din Kyoto și Texas, pentru descoperiri în tratarea cancerului: profesorul Tasuku Honjo, de la Universitatea din Kyoto și profesorul de imunologie James Allison, de la Universitatea din Texas.
Aceștia au stabilit un nou principiu pentru terapia împotriva cancerului – prin stimularea sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase. Tocmai pentru că vorbim despre cele mai avansate tehnologii în domeniu, despre descoperiri de ultimă oră, ne propunem să le implementăm și la București. Astfel, pentru realizarea centrului din Capitala României, ne dorim să beneficiem de expertiza specialiștilor japonezi, care să ne ofere consultanță de specialitate în acest domeniu”, a spus Primarul General, Gabriela Firea.
Primarul General a arătat că și în Capitala României a fost demarat un proiect prin care se va înființa Centrul de Excelență pentru Protonoterapie și Diagnosticare Imagistică. Astfel, s-au aprobat în Consiliul General nota conceptuală și tema de proiectare privind acest obiectiv de investiții, a fost identificat terenul pe care va fi edificat Centrul de Excelență și se fac toate demersurile pentru demarararea construcției.
Primarul a precizat că scopul acestui proiect este de a creste șansele de vindecare a pacienților suferinzi de diverse tipuri de cancer, prin folosirea unei tehnologii inovative cu minime consecințe negative și de a asigura o accesibilitate mai mare locuitorilor din București și din alte orașe din țară la servicii medicale ultramoderne.Totodată, realizarea acestui centru ultramodern va transforma Capitala României într-un punct geostrategic pentru serviciile medicale oncologice, cu adresabilitate pentru pacienții din Europa de Sud-Est, Turcia, Orientul Apropiat.
Centrul, care va trata anual peste 50.000 de pacienți,va oferi servicii medicale în regim ambulatoriu, în stațiile de terapie special amenajate, precum și în cabinetele de diagnosticare imagistică anexate la acesta. Tot aici se vor efectua stagii de pregătire tehnico-academică pentru cadrele medicale din spitalele arondate ASSMB și nu numai.
Ministrul Consilier, Hiroto Izumi,a felicitat delegația românească pentru proiect și și-a exprimat disponibilitatea de a colabora pentru identificarea unei posibilități ca Bucureștiul să beneficieze de expertiza specialiștilor japonezi în domeniu.
Tot astăzi, Primarul General, Gabriela Firea, a vizitat, alături de Ambasadorul României în Japonia, Tatiana Iosiper și prefectul Capitalei,Centrul de Control al Traficului din Tokyo, unul dintre cele mai moderne din lume. Centrul monitorizează traficul și ambuteiajele, servind la fluidizarea traficului, la reducerea poluării generate de transportul rutier și la managementul accidentelor.
Centrul colectează date de la semafoarele și detectoarele instalate în trafic, legate direct la sistem, le analizează și transmite publicului rezultatele. Șoferii pot afla în timp real informații generate de sistem printr-un post radio dedicat, prin aplicațiile realizate în acest scop și de pe panourile electronice de informare montate în oraș.
Există 17.000 de detectoare în Zona Metropolitană Tokyo și 18.000 de semafoare, jumătate dintre acestea fiind accesate de la Centrul de Control al Traficului.
Întâlnirile au avut loc în cadrul vizitei oficiale pe care delegația condusă de Primarul General, Gabriela Firea, o întreprinde în Japonia, în perioada 22-27 octombrie, la invitația doamnei Yuriko Koike, guvernatorul metropolei Tokyo, zonă cu statut de prefectură.
Metropola Tokyo este cea mai mare zonă urbană din lume, cu o populaţie de 38.305.000 locuitori şi un PIB nominal de 2,5 trilioane USD (60.000 USD/locuitor).