Primăria Municipiului București (PMB) a anunțat măsurile de deszăpezire pe care le-a întreprins începând din dimineața zilei de luni.
Astfel, operatorii de deszăpezire din toate sectoarele Capitalei au acționat, la solicitarea Primarului General, Gabriela Firea, cu 357 de utilaje și 1.350 de operatori manuali, atât pentru aplicarea tratamentelor cu materiale antiderapante, cât și pentru îndepărtarea zăpezii din stații, refugii sau de pe trotuare, potrivit unui comunicat al Municipalității.
Conform dispozițiilor Primarului General, comunicate în comandamentul din 21 ianuarie și conform evoluției fenomenelor meteo, în dimineața zilei de luni începând cu ora 4.00 AM, operatorii de deszăpezire din toate sectoarele Capitalei au aplicat tratamente cu materiale antiderapante atât pe pante, rampe, poduri, cât și pe arterele cuprinse în Urgența I (artere cu trafic RATB, obiective sociale, instituții publice, instituții de învățământ etc). Ulterior, s-au aplicat tratamente și pe arterele secundare, cuprinse în Urgența II.
Potrivit sursei citate, la ora 4.00 AM, în toate sectoarele Capitalei, au acționat 357 de utilaje, astfel: sectorul 1 – 63 utilaje; sectorul 2 – 42 utilaje; sectorul 3 – 64 utilaje; sectorul 4 – 79 utilaje; sectorul 5 – 37 utilaje; sectorul 6 – 72 utilaje.
De asemenea, la ora 9.00, din cauza evoluției fenomenelor meteo, au fost necesare din nou intervenții în teren. Conform raportărilor operatorilor de deszăpezire, s-a acționat cu 357 de utilaje și 1.350 de operatori, astfel: sectorul 1 – 61 utilaje și 331 operatori; sectorul 2 – 59 utilaje și 183 operatori; sectorul 3 – 64 utilaje și 195 operatori; sectorul 4 – 82 utilaje și 259 operatori; sectorul 5 – 37 utilaje și 142 operatori; sectorul 6 – 54 utilaje și 240 operatori.
Operatorii au acționat în special pentru a îndepărta zăpadă de la rigole și din stațiile autobuzelor și troleibuzelor, menționează PMB.
De asemenea, RATB a acționat în cursul dimineții cu 20 de pluguri pentru a îndepărta zăpada de pe liniile de tramvai, iar 370 de persoane au lucrat la deszăpezirea refugiilor.
Pe parcursul zilei s-au continuat intervențiile numai pe străzile laterale, acolo unde au fost necesare tratamente cu materiale antiderapante, se precizează în comunicat.
"În funcție de evoluția vremii, se va stabili modul de intervenție pe perioada nopții, în sensul că, dacă fenomenele meteo vor înceta, se vor aplica tratamente de prevenție formare polei pe arterele din urgența I și II", se mai arată în comunicat.
Direcția Generală de Asistență Socială are cazate în acest moment 439 de persoane în centrul din Theodor Pallady, dintre care 18 au fost preluate în cursul nopții. Echipele DGASMB se află în continuare pe teren în vederea identificării persoanelor care doresc să meargă la adăpost.
"La solicitarea Primarului General, Inspectorii Direcției Control din cadrul Poliției Locale a Municipiului București monitorizează modul în care operatorii de salubrizare își îndeplinesc sarcinile privind deszăpezirea, precum și modul în care persoanele fizice sau juridice îndepărtează zăpada și gheața din fața imobilelor pe care le dețin. Totodată, Dispeceratul Operativ Integrat monitorizează permanent activitatea operatorilor de salubritate și identifică problemele cauzate de vremea nefavorabilă, iar agenții din cadrul Serviciului Circulație contribuie prin acțiuni specifice la fluidizarea traficului în Capitală", conchide PMB.