Simbolurile naționale dau unitatea unui neam, a subliniat gl. (r) Gabriel Oprea, președintele Uniunii Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”, luni, într-un mesaj postat pe site-ul UMPMV cu prilejul Zilei Imnului Național al României.
Fostul vicepremier spune că imnul României „amintește fiecărui român momentele cruciale ale istoriei acestui neam”.
„Începând de la 1948, «Deșteaptă-te, române!» amintește fiecărui român momentele cruciale ale istoriei acestui neam. Așa cum din cele mai vechi timpuri românul este frate cu doina, cântându-și dorul, bucuria, iubirea sau tristețea, așa și cântul Imnului ne mobilizează, atunci când ne este mai greu, ne face să fim mândri și să privim viitorul cu speranță.
Un cântec interzis, dar nu uitat, în perioada comunistă, «Deșteaptă-te, române!» a răsunat pe buzele românilor și în Revolta de la uzinele Brașov din 1987, dar și în timpul Revoluției din Decembrie 1989, demonstrând, astfel, că aspiraţia către libertate şi demnitate nu poate fi ştearsă din conştiinţa poporului român.
Sentimentul mobilizator care emană din fiecare vers, dar și din fiecare notă a imnului nostru național, pătrunde în inima oricărui român oriunde s-ar afla. Fie că-l auzim însoțind performanțele sportivilor noștri, fie la festivități ori ceremonii naționale, întotdeauna Imnul Național ne insuflă mesajul de patriotism și libertate pe care-l poartă”, a declarat Gabriel Oprea.
Gabriel Oprea spune că „românii au de ce să fie mândri de apartenența națională, de simbolurile și valorile naționale”.
„Imnul Național al României este unul dintre simbolurile statului român, așa cum sunt ele prevăzute de Constituția României, alături de Drapelul Național, Ziua Națională, Stema și sigiliul de stat. Astăzi suntem un stat respectat în lume, un stat european, membru al parteneriatului euro-atlantic, un stat cu aliați puternici și de nădejde, în fața cărora ne-am câștigat respectul prin eroismul soldaților noștri, prin respectarea angajamentelor asumate și prin promovarea valorilor democratice.
Românii au de ce să fie mândri de apartenența națională, de simbolurile și valorile naționale.
Poporul român trebuie să cinstească și să sărbătorească simbolurile naționale, pentru că acestea dau unitatea unui neam. Putem avea opinii sau crezuri diferite față de multe lucruri, însă în jurul acestor simboluri naționale, cu toții avem obligația să fim împreună, uniți și puternici.
Intonând astăzi, împreună, Imnul Naţional ne onorăm trecutul, prezentul și viitorul, afirmându-ne identitatea în cadrul unei Europe unite.
La mulți ani, români! La mulți ani, România! DUMNEZEU, PATRIE, FAMILIE, ONOARE”, a mai declarat Gabriel Oprea.