Directorul adjunct al Centrului Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), Gabriel Mazilu, a declarat joi, că „în fiecare an, nivelul amenințării cibernetice crește”, respectiva creștere fiind „una semnificativă și calitativă”.
„Recunoaștem public, în conferințele de presă, da, nivelul amenințării cibernetice a crescut de la an la an, începând din 2008, anul în care am început în mod instituțional să evaluăm nivelul amenințării cibernetice, an în care a fost constituit Centrul Național CYBERINT în interiorul SRI. Practic, constatăm că, în fiecare an, nivelul amenințării cibernetice crește. Această creștere este una semnificativă și calitativă”, a explicat Gabriel Mazilu, transmite agerpres
Gabriel Mazilu s-a referit și la factorii care determină creșterea nivelului amenințării cibernetice.
„România, datorită poziționării pe care o are, și aici mă refer la sistemul de alianțe din care facem parte, calitatea de membru al Uniunii Europene, poziția geostrategică în care suntem, toate evenimentele în care suntem parte sunt factori care determină creșterea nivelului amenințării cibernetice. Din acest punct de vedere, România nu este o victimă colaterală, ci este, alături de celelalte state europene, o țintă explicită a acestor atacuri”, a precizat reprezentantul Centrului Național CYBERINT.
„Reușim să depistăm atacurile cibernetice împotriva României și considerăm că România este, prin instituțiile sale, competitivă în domeniul securității cibernetice”, a mai spus Gabriel Mazilu.
Totodată, directorul adjunct CYBERNET a precizat că „extremismul este un fenomen pe care îl monitorizăm cu atenție, dar, pe de altă parte, modul în care se manifestă prin afectarea conținutului, disponibilității și integrității informațiilor din infrastructurile cibernetice este o altă dimensiune care preocupă Serviciul Român de Informații”.