Furtunile de pe litoral au dus la valuri record. 7,5 metri înălțime la Marea Neagră

Furtunile de pe litoral au dus la valuri record. 7,5 metri înălțime la Marea Neagră
Sursa Foto: Captură Video/ YT

De aceste Sărbători, vremea a pus în dificultate autoritățile. Echipele de la Salvamont au avut zeci de intervenții în ultimele 24 de ore.

Au fost zile de foc pentru Salvamontiști

În aceste zile, salvamontiștii  nu au avut pauză. Un turist de 27 de ani și-a găsit sfârșitul după ce a alunecat si a cazut in gol şapte metri, în Munţii Stânişoarei, în timp ce vizita o cascadă alături de tatăl său, conform observatornews.ro.

„Zonă greu accesibilă, s-a intervenit cu un ATV pentru extragerea persoanei, a durat câteva ore”, a declarat Voicu Raia, sef Salvamont Suceava.

Salvatorii au fost chemați să recupereze, în miez de noapte, şi doi turişti care au rămas împotmoliţi pe traseul Via Transilvanica.

În ultimele 24 de ore, 97 de persoane au fost salvate din munți, dintre care 33 au fost transportate la spital. În zonele montane situate la altitudini de peste 1.800 de metri, precum Bucegi, Făgăraș, Parâng, Șureanu, Țarcu și Godeanu, există un risc ridicat de avalanșe. Salvamontiștii avertizează că pericolul este amplificat de trecerea schiorilor și turiștilor prin aceste regiuni.

În același timp, țara rămâne împărțită între ploi și ninsori. În județul Buzău, s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri, marcând prima ninsoare din acest sezon.

Vântul puternic a dus la valuri istorice

Vântul puternic din ultimele zile a provocat valuri de dimensiuni istorice în Marea Neagră, atingând înălțimi de 7,5 metri, echivalentul unui bloc de trei etaje. Acest nou record depășește vechea valoare de 6 metri, înregistrată în noiembrie 2023.

„A fost o furtună de trei zile practic, a început cu valuri de patru metri, care până acum erau nişte furtuni mari de patru metri, acum deja astea sunt micuţe. Cel mai înalt val a fost înregistrat de baliza de la Constanţa şi a fost înregistrat în data de 26 decembrie”, a declarat Vlad Rădulescu, responsabil sistem de monitorizare GeoecoMar.

„Valul depinde de această adâncime dacă este suficient de mare se paote ridica şi mai sus de 7 metri. Aşa cum vântul este răfălos, şi valurile sunt inegale. Adică ne uităm, vedem câteva valuri mai potolite, după care vine unul mare. Sunt posibile şi vârfuri, spikeruri de valuri foarte înalte”, a declarat Adrian Bîlbă.

Meteorologii spun că în zilele următoare am putea avea temperaturi de primăvară. „Mâine vor mai fi ceva precipitaţii prin Moldova, prin Muntenia, Dobrogea, însă amesteacate, adică şi ninsoare şi lapoviţă şi ploaie. La munte să mai fulguiască, prin Carpaţii Orientali şi Meridionali. Ultimele zile din anul 2024, primele zile din 2025 doar cu totul şi cu totul izolat să mai apară eventual o burniţă. Cele mai calde zile vor fi 1, 2, 3 ianuarie când vor fi la valori de peste 10 grade, posibil să urce spre 14-15″, susţine ANM.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`