Furtuni puternice și caniculă: România sub avertizări cod portocaliu și galben

Furtuni puternice și caniculă: România sub avertizări cod portocaliu și galben
Sursa foto: Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică mai multe avertizări meteo pentru o mare parte din teritoriul României, cuprinzând atât coduri portocalii de furtuni, cât și coduri galbene de vijelii și caniculă, afectând diverse județe ale țării.

Cod Portocaliu de furtuni puternice

ANM a emis un cod portocaliu de furtuni puternice valabil în intervalul 14:10 – 15:30 pentru județele Galați și Vrancea. Avertizarea include averse torențiale ce pot acumula între 25 și 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Județele vizate de avertizarea meteo de vijelii:

  • Județul Galaţi: Cosmești;
  • Județul Vrancea: Mărășești, Panciu, Odobești, Dumitrești, Țifești, Bolotești, Garoafa, Jariștea, Movilița, Nereju, Mera, Vârteșcoiu, Gura Caliței, Poiana Cristei, Cârligele, Câmpineanca, Reghiu, Vintileasca, Andreiașu de Jos, Broșteni, Jitia, Spulber;

Cod Galben de vijelii și caniculă

În același timp, coduri galbene de vijelii și caniculă rămân valabile în mai multe județe ale țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 50…70 km/h), grindină și descărcări electrice, în majoritatea regiunilor Transilvaniei, Moldovei, Munteniei, zonei montane și Dobrogei continentale.

Mai multe județe sunt sub incidența acestor avertizări, cu detalii specifice pentru fiecare:

  • Maramureș: Localități precum Șomcuta Mare, Ulmeni, și Tăuții-Măgherăuș vor experimenta averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni.
  • Iași: Avertizările includ averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp și descărcări electrice în orașul Iași și împrejurimi.
  • Sălaj: Localități cum ar fi Zalău și Șimleu Silvaniei vor fi afectate de condiții similare, cu averse torențiale și intensificări ale vântului.

Caniculă în sudul țării

Un cod galben de caniculă este, de asemenea, valabil pe tot parcursul zilelor de 21 și 22 iulie, afectând județe din sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei, precum și Dobrogea continentală. Temperaturile maxime vor atinge 34…36 de grade, cu maxime izolate de 37 de grade, caracterizând nopți tropicale, unde minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`