A fost o adevărată furtună de nisip în județul Botoșani. Imagini au fost filmate de șoferii prinși în norul de praf. De altfel, de luni seară, o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană a ajuns pe teritoriul României. Între timp, Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri galbene și unul portocaliu de intensificări ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică și chiar vijelii, valabile până la finalul zilei de marți.
Imagini cu o furtună de nisip au fost surprinse în localitatea Dângești, pe Drumul Județean 29. De altfel, județul Botoșani se află sub cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului și vijelii.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Furtunile de nisip se formează atunci când un val de aer rece se mișcă înaintea unei furtuni puternice și ridică de la sol cantități mari de nisip. O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a ajuns, luni, în România.
„În Sahara, în nordul Africii, procese conversive puternice duc particulele de praf de nisip la înălțimi foarte mari, de unde pot fi transportate chiar și mii de kilometri”, a explicat, pentru B1 TV, climatologul Roxana Bojariu.
Medicii ne recomandă ca, în timpul acestui fenomen, să nu ieșim din case și să nu deschidem ferestrele. Mai ales cei cu afecțiuni respiratorii trebuie să fie atenți, pentru că praful le accentuează suferința.
„Pacienții cu boli cronice care trebuie să iasă în aer liber în momentul în care există o avertizare meteo de încărcare a atmosferei cu particule de praf trebuie să folosească și să aibă la ei medicația de urgență. Este recomandat ca, în această perioadă, în care oricum masca chirugicală este recomandată din motive de infecție cu SARS-CoV-2, pacienții cu boli respiratorii să poarte această mască”, a explicat, pentru B1 TV, Beatrice Mahler, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.
ANM a emis un cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului și vijelii, valabil pânămarți, ora 20.00, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Dobrogei și nord-estul Munteniei. Meteorologii avertizează astfel asupra intensificărilor puterniceale vântului, cu viteze la rafală în general cuprinse între 80 și 100 km/h, și asupra vijeliilor ce vor avea loc.
De asemenea, un cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică accentuată este valabil până marți, ora 23.00, în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei (în județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași).În aceste zone se vor produce vijelii, intensificări ale vântului cu viteze chiar și de 75 km/h, va cădea grindina și vor avea loc averse cu caracter torențial și descărcări electrice.
Un al doilea cod galben, valabil tot până marți, ora 23.00, vizează Oltenia, Transilvania, vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București).
„Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală cuprinse, în general, între 55 și 65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h. Local, în zonele deluroase și montane, precum și în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp”, explică meteorologii.
Foto: ANM