Furtuna Boris lovește nordul Italiei, provocând inundații severe și alunecări de teren: „râul a explodat”

Publicat: 19 09. 2024, 08:46
Urmări ale inundației din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Casele sunt evacuate în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei, deoarece furtuna Boris, care a ucis cel puțin 24 de persoane în Europa Centrală și de Est de săptămâna trecută, a intrat în țară, provocând inundații grave și alunecări de teren.

Situația s-a înrăutățit rapid odată cu lăsarea nopții

Jader Dardi, primarul Modigliana, un oraș din provincia Forlì-Cesena care a fost și el afectat grav de inundațiile regionale devastatoare din mai 2023, a declarat că râul a „explodat”.

„Situația este foarte dramatică”, a spus el pentru Sky TG 24. „Este mai rău decât în ​​2023”. Apa a crescut în aval, provocând inundații în cătunul Marzeno din Brisighella.

„Un val neșteptat și mare sosește de la Modigliana, trece prin cătunul Marzeno”, potrivit unui mesaj de pe pagina de socializare a primăriei din Brisighella, îndemnând oamenii din zonele afectate să-și evacueze casele. Persoanele strămutate vor fi cazate într-o școală, s-a adăugat în postare, citat de The Guardian.

Luca Della Godenza, primarul orașului Castel Bolognese, a spus că situația este „cu mult peste cele mai proaste prognoze”.
„Situația se înrăutățește și se înrăutățește mai rapid decât ne așteptam”, a scris el pe Facebook.

„Nivelul râului este monitorizat constant și a ajuns la 6,19 metri în Tebano. Pompierii și poliția locală au fost mobilizați și vor folosi megafoanele pentru a avertiza cetățenii despre situația gravă prin care trecem.”

Drumuri blocate din cauza alunecărilor de teren

El i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să urce la etajele superioare ale caselor lor.
Râul Savena din Bologna crește și el rapid, a avertizat primăria miercuri seară. Autoritățile au dispus evacuarea locuințelor de la parter și de la subsol din zonele afectate.

De asemenea, unele drumuri au fost blocate din cauza alunecărilor de teren.
Avertismente de vreme severă sunt în vigoare în Emilia-Romagna și în vecinătatea Marche pentru următoarele 24-36 de ore. Școlile vor fi închise joi, iar oamenii au fost sfătuiți să evite călătoriile și, acolo unde este posibil, să lucreze de acasă.

Inundațiile din Emilia-Romagna din mai 2023 au luat 17 vieți și au făcut pagube în valoare de 8,5 miliarde de euro.
De săptămâna trecută, furtuna Boris a adus inundații pe scară largă și ploi torenţiale în Cehia, România, Polonia și Austria. Numărul morților a crescut miercuri la cel puțin 24, când Republica Cehă și-a raportat a patra și a cincea victime.

Comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat miercuri că inundațiile din Europa Centrală și incendiile de pădure mortale din Portugalia sunt dovada comună a crizei climatice.

„Nu faceți nicio confuzie. Această tragedie nu este o anomalie. Ea devine rapid norma pentru viitorul nostru”, a spus Lenarčič europarlamentarilor. „Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire la nivel global și este deosebit de vulnerabilă la fenomenele meteorologice extreme.”