Fundația Adăpostul Speranța, semnal de alarmă: Canisele ilegale alimentează fenomenul numit „câini fără stăpân”

Fundația Adăpostul Speranța, semnal de alarmă: Canisele ilegale alimentează fenomenul numit „câini fără stăpân”
Foto simbol: Pixabay

O femeie de 33 de ani a fost plasată sub control judiciar și este cercetată pentru înmulțirea și comercializarea ilegală a câinilor, după perchezițiile efectuate într-o canisă ilegală din Măgurele, județul Ilfov, anunță Fundația Adăpostul Speranța, care a tras un semnal de alarmă în privința caniselor ilegale.

Canisele ilegale alimentează fenomenul numit „câini fără stăpân”, avertizează Fundația Adăpostul Speranța

Femeia respectivă a fost reținută pe 5 septembrie, iar ulterior a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile de către Judecătoria Cornetu. Anchetatorii au deschis două dosare penale în acest caz.

„Câinii, din rasa Bichon, erau înmulțiți ilegal și apoi vânduți pe internet, cu carnete de sănătate și date medicale false. În realitate, câinii nu erau vaccinați, nu erau deparazitați, nu beneficiau de tratamente medicale. Vorbim în acest caz de o rețea care înmulțea câinii pe bandă rulantă, ilegal, pentru bani, fără cea mai mică grijă față de animalele respective”, spune Fundația Adăpostul Speranța.

Nouă dintre câini au fost confiscați, cu sprijinul biroului Protecția Animalelor Ilfov, din cadrul Consiliului Județean Ilfov, și plasați spre găzduire Fundației Adăpostul Speranța, care susține că a depus toate eforturile pentru a-i salva.

Câinii erau în stare critică: femele malnutrite, obligate să se înmulțească continuu, cu probleme grave de sănătate și hemoragii interne, pui cu parvoviroză și jigodie (Boala Carre). Din păcate, patru dintre ei au murit, iar restul sunt în continuare în stare critică.

„Adăpostul Speranța este o fundație care lucrează de 21 de ani în slujba protecției animalelor. Am tratat numeroase cazuri de animale de rasă chinuite și provenite din canise ilegale. Cu toate eforturile noastre, nu am reușit să le salvăm pe toate. Este inacceptabil ca autoritățile să ignore această situație și să închidă ochii în fața suferinței animalelor. Ne opunem cu fermitate existenței caniselor ilegale și suntem convinși că acestea sunt răspândite în întreaga țară, reprezintând o amenințare serioasă pentru bunăstarea animalelor. Milităm activ pentru eliminarea lor și instituirea unor reguli stricte pentru adopții responsabile și protejarea animalelor. Dorim, în acest sens, să transmitem un mesaj clar către Primul Ministru al României: în loc să crească TVA-ul pentru hrana animalelor, solicităm ca guvernul să aloce resurse și să inițieze controale reale și eficiente pentru eliminarea acestor canise și tragerea la răspundere a celor care au astfel de practici, cu măsuri usturătoare, care ar putea, eventual, să contribuie mult mai serios la bugetul national. Suferința acestor animale nu trebuie ignorată, iar aceaste măsuri ar trebui să reprezinte o prioritate”, a declarat Anca Tomescu, Reprezentant Adăpostul Speranța.

Hilde Tudora, șef Birou Protecția Animalelor CJ Ilfov, a explicat că problema animalelor străzii nu se va termina niciodată dacă nu se pune capăt fenomenului caniselor ilegale.

Ea a explica că acest fenomen poate fi curmat în trei pași:

  1. Alegem să adoptăm;
  2. 2. Sesizăm poliția ori de câte ori vedem un anunț pe internet cu animale de vânzare;
  3. Poliția să acționeze mereu fără cusur.

„Nu există nu se poate. Cu implicare se schimbă toate în bine. Haideți să încetăm să mai fim parte din suferință!”, a subliniat Hilde Tudora, șef Birou Protecția Animalelor CJ Ilfov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`