Funcționarii publici din primării au lansat o grevă de avertisment, mericuri, timp în care și-au opir activitatea pentru două ore, fiind nemulțumiți de salariile pe care le primesc.
Din disperare, unii dintre ei au dat în judecată statul pentru a debloca ordonanțele prin care Guvernul le-a înghețat salariile. Marcel Ciolacu le-a spus că este deschis la dialog, conform știrileprotv.
Una dintre primăriile în care activitatea a fost oprită temporar este din Merișani, județul Argeș. Primarul Merișani spune că are 5.200 de lei și că ar putea ajunge până la 6.000 de lei și susține funcționarii din primărie să facă grevă generală. Ceilalți angajați ai primăriei au salarii mai mici de 4.500 de lei.
Dar, în cealaltă parte, localnicii văd altfel toată situația. „Opinia mea să se intereseze mai mult de țărănime, nu să-și ceară salarii”/ „ Au promis gaze, au promis asfalt, au promis de toate, n-au făcut până acuma”, au spus localnicii.
Și în Arad funcționarii din peste jumătate din primăriile județului au lansat greva de avertisment.
„Noi suntem cu salariile înghețate la nivelul de 2020. Suntem singuri care în fiecare an timp de 5 ani de zile ne îngheață salariile prin ordonanțele trenuleț”, Corina Trif, lider sindical primaria Vinga.
Și în Brașov situația este la fel ca în celelalte județe.
„În cazul meu, la o comună de 2.000 și ceva de locuitori, pot să spun că salariul e mai mic decât al unui tractorist. Asta înseamnă în jur de 5.000 de lei”, a spus Sebastian Porumb, primarul comunei Augustin.
La Slănic, județul Prahova, primarul a dat statul în judecată.
„Când ești plătit mai bine, muncești mai bine. Asta e legea oriunde”, a spus Danielus Costea, primar Slănic.
Cei din sindicat au intentat procese colective, iar în acest moment sunt 14.000 de reclamanți care au aceeași nemulțumire.
Angajații primăriilor amenință că dacă nu vor primi un răspuns favorabil, din prima zi a săptămânii viitoare vor intra în grevă generală.