Fugarul Darius Vâlcov și iubita lui, afaceri în Italia. Cum încearcă să scape de condamnarea din România

Fugarul Darius Vâlcov și iubita lui, afaceri în Italia. Cum încearcă să scape de condamnarea din România
Darius Vâlcov, la acel moment ministru al Finanțelor, susținând o declarație de presă la Parlament pe 9 februarie 2015. Foto: Hepta.ro / Inquamphotos / Photographer: Ovidiu Micsik

Darius Vâlcov, fost primar în Slatina și fost ministru de Finanțe, fugit în Italia pentru a se sustrage de la executarea condamnării la șase ani de închisoare, încearcă să scape de tot de pedeapsă folosind aceleași metode ca alți condamnați celebri ai României. El vrea să convingă judecătorii italieni că este stabilit în această țară de peste cinci ani și că, dacă ar fi încarcerat în România, ar fi supus unor tratamente inumane.

Cu ce se ocupă Darius Vâlcov în Italia

NewsWeek România informează că Darius Vâlcov și iubita lui, fostul fotomodel Andreea Elena Dumitru, s-au refugiat în Cimiano, un cartier liniștit de la periferia orașului Milano. Ei locuiesc într-o vilă cochetă de pe o străduță îngustă.

„Vila are gratii la toate ferestrele, ca mai toate imobilele din zonă. Probabil un semn al existenței unei infracționalități periculoase în cartier. Și o ironie ascunsă chiar la adresa celui care locuiește acolo și care fuge de a sta în spatele gratiilor în propria țară”, scrie jurnalistul Stelian Negrea, pentru NewsWeek România.

Conform datelor de la Camera de Comerț din Milano, Andreea Dumitru a înființat, pe 23 septembrie 2020, compania Anvet SRLS, cu sediul în aceeași vilă de pe Via Monteggia Giovanni Battista. Deși Dumitru Andreea este unic asociat, în spatele firmei se află tot Darius Vâlcov.

Anvet SRLS are un capital social de 100 de Euro și obiect de activitate declarat – activități de consultanță pentru management și afaceri. Compania are afaceri de doar câteva zeci de mii de euro anual. Spre comparație, în dosarul „Tablourilor”, cel în care Vâlcov a fost condamnat, prejudiciul e în jur de 1,25 milioane de euro.

Anvet SRLS are doi angajați, dintre care unul cu normă întreagă și celălalt e free-lancer.

Andreea Elena Dumitru, fost fotomodel, a fost angajată în Guvernul României când avea doar 21 de ani. În 2012, ea a fost numită secretar personal al miniștrilor Transporturilor, Alexandru Nazare și Anca Boagiu. Tatăl ei, Aurel Dumitru, este consilier la Curtea de Conturi din partea PSD.

Conform Registrului Comerțului din România, Dumitru Andreea deține 100% din compania B-Smart B-Rich SRL din București, care are ca obiect de activitate declarat activități de consultanță pentru afaceri și management și care a avut o cifră de afaceri identică de 290.000 lei în ultimii trei ani.

Cum încearcă Darius Vâlcov să scape de închisoare

La fel ca alți mari condamnați ai României fugiți în Italia, Darius Vâlcov încearcă să scape de pedeapsă invocând condițiile grele din închisorile românești și faptul că are de mult timp afaceri în Italia.

Primul termen în dosarul de extrădare a avut loc pe 6 iulie. Vâlcov și l-a luat ca apărător pe Cristian Di Giusto, avocatul tuturor infractorilor români care s-au predat în sudul Italiei, la Bari, la 250 de kilometri distanță de Napoli, informează NewsWeek România.

Vâlcov a mai încercat să convingă judecătorii că este stabilit în Italia de mai mult de cinci ani și că ar fi supus unor tratamente inumane dacă ar fi încarcerat în România.

Numai că, în urmă cu cinci ani, el era consilier de stat în cabinetul premierului Viorica Dăncilă și era considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, președintele PSD de la acea vreme. Tot atunci, el primise prima sentință în dosarul în care avea să fie condamnat definitiv.

Următorul termen în proces e 20 iulie. Judecătorii din Napoli vor ca până atunci să studieze documentele depuse atât de avocatul lui Vâlcov, cât și de statul român.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`