Fructul rar pentru cultivarea căruia un român și-a investit toate economiile. Este o combinație între măr, pară și gutuie

Fructul rar pentru cultivarea căruia un român și-a investit toate economiile. Este o combinație între măr, pară și gutuie
Foto: Pixabey

Paul Șpan este românul care și-a investit toți banii strânși în cinci ani de muncă în străinătate pentru a cultiva un fruct pe care cei mai mulți români nu îl cunosc. Moșmonul, este o combinație între un măr, o pară și o gutuie și totodată, un aliat puternic al organismului împotriva bolilor de sezon.

Paul a investit în această afacere 15.000 de euro, toate economiile pe care le-a strâns în cinci ani de lucrat în domeniul ospitalității, în Franța. Înainte de a-l planta pe terenul primit de la mătușa sa, Paul s-a informat de pe Internet, potrivit Observator News.

„Fructul are patru sâmburi, iar învelişul şi sâmburii nu se mănâncă, se mănâncă doar miezul. Sunt foarte uşor de cules”, a descris Paul Șpan, agricultor, fructul.

Paul își dorește ca pe viitor să poată colabora cu firme din industria alimentară

Cu un aspect neobișnuit, aceste fructe rezistă foarte bine temperaturilor scăzute și posibilelor boli care ar putea ataca pomii fructiferi. Ba mai mult, lăsat până la îngheț, acesta și-ar putea intensifica aroma.

„Este foarte rezistent la boli, la îngheţuri târzii şi se poate păstra în condiţii optime pentru o perioadă îndelungată, dacă fructele sunt ţinute la rece. Nu necesită o mână de lucru, în sensul să angajez mai mulţi oameni. Momentan sunt doar eu şi familia care se ocupă de această livadă”, a explicat Paul Şpan, agricultor.

În primul an, Paul a cules 100 de kilograme, în timp ce anul acesta, cantitatea obținută a fost de șapte ori mai mare. Datorită faptului că fructul nu este încă cunoscut de către români, misiunea lui Paul de găsi comercianți sau producători care să își dorească produsul lui a fost una destul de dificilă.

„Anul acesta, având o producţie destul de mare, undeva la 700 de kilograme, am încercat să iau legătura cu anumite fabrici care produc dulceaţă sau gemuri şi sper ca, în timp, să reuşesc să am o colaborare cu ei”, a mărturisit Paul Şpan, agricultor.

Un kilogram de moşmoni costă 20 de lei.

Fructele sunt adevărați aliați ai organismului

Fructele sunt adevărate surse de fibre și vitamina C, ceea ce le face adevărate ajutoare a organismului în lupta cu virozele și bolile caracteristice perioadei.

„Este un fruct care ne ajută foarte mult pentru patologia digestivă, combatând constipaţia, doarece are o sursă bogată de fibre. Contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, de obicei cancerul de colon. Mai are şi efecte antioxidante puternice”, a explicat Iulia Trif, nutriţionist.

Ce gust au moșmonii

Cei care le gustă pentru prima dată spun că este o combinație între măr, pară și gutuie.

„Are o textură moale, uşor granulată şi sincer dă înspre o combinaţie dintre pară şi un măr. Mă aşteptam să fie mai dulce, fiind aşa coaptă, dar e chiar ok, un pic acrișoară”, a spus o o persoană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`