Fructul minune care rezistă chiar și un an fără să se strice. Ce proprietăți și beneficii are pentru sănătate

Fructul minune care rezistă chiar și un an fără să se strice. Ce proprietăți și beneficii are pentru sănătate
Surse Foto: Freepik.com

Un nou fruct omologat în Buzău a stabilit un record în horticultura românească. „Pepenele de iarnă”, cunoscut și drept „dovleacul de ceară” este un fruct cultivat și cercetat de către specialiștii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Prin ce a atras atenția acest fruct

„Pepenele de iarnă” a atras atenția specialiștilor din domeniu prin proprietățile sale. Acesta poate rezista până la un an fără a fi păstrat în frigider, deoarece are un strat protector natural de ceară. Stratul natural de ceară albă este ca o rășină naturală, ce protejează fructul de agenții patogeni și îi permite să rămână proaspăt pentru o perioadă lungă de timp, chiar și fără refrigerare, conform click.ro. 

Costel Vânătoru, cercetător la BRGV Buzău, a explicat în cadrul Antena 3 CNN cum ajută acest strat de ceară. „Vorbim de o ceară de puritate foarte mare, o pruină naturală care protejează fructul de agenți patogeni. Acest strat face posibilă păstrarea fructului pe termen lung”. De asemenea, acest fruct poate ajunge la dimnesiuni impresionante, de peste 20 de kilograme.

Ce beneficii are acest fruct pentru sănătate

Fructul are un conținut ridicat de antioxidanți, care combat efectele negative ale radicalilor liberi din organism. Antioxidanții contribuie în prevenirea bolilor cronice și a îmbătrânirii premature.

„Pepenele de iarnă” nu are gustul pepenelui clasic, ci oferă o savoare dulce-acrișoară și o textură ușoară, având o pulpă albă. Stratul său protector de ceară poate fi utilizat în industria farmaceutică.

Cum se poate cultiva acest fruct

Datorită dimensiunii sale impresionante, de peste 20 de kilograme, fructul necesită o susținere specială pentru a preveni ruperea vrejurilor sub greutatea acestora. „Pentru acest soi mare, greoi, trebuie să asigurăm un sistem de susținere puternic, cu sârme rezistente și suporți adecvați, astfel încât fructele să nu se rupă de pe plantă”, a explicat cercetătorul Costel Vânătoru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`