Un fruct foarte cunoscut la noi în țară are proprietăți benefice pentru sănătate și frumusețe, datorită antioxidanţilor, vitaminelor şi mineralelor. Acesta este delicios în orice formă este consumat, fie ca dulceață, compot sau în prăjituri.
Murele, căci despre acest fruct este vorba, sunt cunoscute pentru antioxidanții, vitaminele și mineralele pe care le conțin. Anul acesta s-au copt mult mai devreme. „S-au copt multe deodată, a trebuit să le culegem. Am avut la aproape 800 de kilograme de mure. Faţă de anul trecut, producţia a fost mai mare cu vreo 300 de kilograme”, spune Irina Rusu, producător local, potrivit observatornews.ro.
Cultivarea acestor fructe este foarte complexă, deoarece au nevoie de multă apă şi de lucrări începute încă din martie, înainte să dea frunza. În pieţe, o caserolă de mure se vinde cu 10 lei, astfel că un kilogram costă 20 de lei.
Murele pot fi folosite și la prepararea diverselor alimente. „Avem baza, un blat de cacao cu rom, un strat fin de cremă de vanilie, avem dulceaţa şi câteva mure, ca să fie gustul cât mai bun. Din nou blatul de cacao, o cremă din mascarpone şi smânântă şi deasupra decorată cu mure”, arată Andreea Oniu, cofetar.
„Murele furnizează aproximativ 40 de kilocalorii pe suta de grame, ceea ce înseamnă că o porţie de 250 de grame ne aduce un aport de 100 de kilocalorii şi totodată 9 grame de fibre alimentare, adică 60 la sută din doza zilnică recomandată”, spune Daniela Balanucă, nutriționist.
Un consum moderat de mure poate crește imunitatea, mai ales acum că vine sezonul rece.