Fructul ideal pentru slăbire. Mihaela Bilic: „Lăcomia se recunoaște învinsă”
Nutriționistul Mihaela Bilic discută frecvent cu urmăritorii ei despre diferite alimente sănătoase și care ajută în lupta cu kilogramele în plus. Ea a făcut o recomandare pentru persoanele care vor să dea jos câteva kilograme și a dezvăluit care este fructul care nu îngrașă.
Fructul pentru slăbit
Unul dintre alimentele cele mai bune care ajută în pierderea din greutate este gutuia. Fructul conține foate multe vitamin, benefice pentru organism, printre care, vitamina C, vitamina B, potasiu, magneziu și cupru. Gutuia poate fi consumată în diverse forme și mâncăruri, dar nutriționistul spune că, în opinia ei, cea mai bună combinație este cu telemea sărată, informează Cancan.
„«Galbenă gutuie, dulce-amăruie, lampă la fereastră, toată iarna noastră»”
Așa da, ca lumină la fereastră sau parfum pentru cameră, să tot folosești fructele! Nu sunt o fană a fructelor, nu pentru că n-ar fi bune, ci pentru că fac poftă de mâncare și îngrașă. Sigur, totul ține de cantitate, dar eu n-am reușit încă să mănânc cireșele sau boabele de strugure numărate, doar cât încap într-un pumn.
Sigurul fruct în fața căruia lăcomia se recunoaște învinsă, este gutuia: pe ea nu o poți mânca nici repede, nici în cantitate mare, dacă nu vrei să sfârșești înecat! Pe lângă lecția moderației și a mestecatului îndelungat, gutuia are multe beneficii: vitamina C cât să pună în umbră toate citricele, cu kiwi la un loc! Din cauza asta și se înnegrește imediat ce e tăiată, vitamina C care se oxidează la contactul cu aerul.
Apoi gutuia are fibre solubile (pectine) din belșug, fibre ce se umflă și se transformă în gel la contactul cu apa. Nu întâmplător gutuia e folosită ca agent de gelifiere, dar are și avantajul că ține stomacul plin și alungă foamea. Nu în ultimul rând, gutuia are puțină fructoză, puține calorii și indice glicemic mic, adică e prietena siluetei și a celor cu diabet.
Noi mâncăm gutuia ca atare, însă în alte țări nu se consumă crudă, proaspătă, ci doar gătită, făcută dulceață, gem, peltea…
Să nu uitați de ea, e un desert dietetic de sezon. Iar dacă aveți în cămară gem de gutui, vă fac o recomandare: merge de minune cu câteva bucățele de telemea sărată, combinația dulce-sărat e cu adevărat delicioasă”, a scris Mihaela Bilic.
Ciocolată, aliment „premium”
În ciuda aparențelor, Mihaela Bilic recomandă și consumul ciocolatei în sezonul rece, fiind un aliment care contribuie la buna dispoziție a oamenilor.
„Ciocolata este alimentul premium când vine vorba de bună dispoziție. Există o legătură între mâncare și starea de bine de la nivelul creierului. Iar ciocolata rezolvă ecuația. A venit sezonul rece, nopțile sunt mai lungi, afară este frig și automat starea noastră de bine de strică. Depresia este un simptom care este asociat cu sezonul de toamnă-iarnă. Și nu. Nu trece prin voință și trebuie să ne ajutăm chiar și cu alimentația”, spunea medicul nutriționist.
Starea de bine este create și de anumite substanțe din creier, precum triptofan, aminoacid din alimente care se transformă în serotonină. În plus, și magneziul are acest rol de a crea stare de bine.