Fructele românești au început să dispară de pe tarabe în ultima vreme. Culturile au fost decimate de o boală, iar acum putem doar să le importăm
Deși a venit toamna, sezonul în care ne putem bucura de fructe și legume din belșug, produsele românești au început să dispară de pe tarabe din cauza unei boli care a decimat producția. Multe soiuri de pomi au fost afectate de această bacterie și am ajuns să importăm fructele din alte țări.
Cât de mult a scăzut producția
Gutuile sunt unele dintre cele mai folosite fructe în această perioadă pentru diverse rețete, dar mai ales pentru dulceață, care nu lipsește din cămara românilor cu provizii de iarnă.
Potrivit datelor celor de la Statistică, în anul 2023 au fost adunate de 25 de ori mai puține fructe decât în 2022. Acest lucru se vede mai ales la tarabe, unde e dacă în trecut gutuile vândute erau din România, cele care se găsesc acum sunt aduse din Grecia și Turcia.
România era un exportator important pentru Ungaria, Franța și Germania, iar în urmă cu trei ani, dintr-o singură livadă erau trimise sute de tone de gutui.
„Anul trecut produceam aproape 40 de tone pe hectar dar, din cauza focului bacterian extrem de agresiv, anul acesta suntem compromiși”, a mărturisit Valentina Clocotici, administrator de livadă, potrivit stirileprotv.ro.
Ce bacterie a afectat producția de gutui
Fructele au fost afectate de bacteria Erwinia amylovora. De exemplu, dintr-o livadă din Tulcea, din 5000 de gutui aproximativ trei sferturi au fost distruse de această boală. În aceeași situație se află și o livadă din localitatea Bălăceanu, județul Buzău, acolo unde fructele sunt mici, iar multe dintre ele s-au stricat din cauza bolii, dar și a secetei. Pomii sunt distruși din cauza boblii în aproximativ trei luni de la infecție.
„Boala provoacă pierderi mari de producție și odată instalată poate distruge tot pomul în numai trei luni de la infecție”, a declarat Elena Izadi, șefa țeviciului de protecția plantelor și carantină fitosanitară ANF.
Cercetătorul Gheorghe Lămureanu a declarat că oamenii au început să nu mai aibă interes pentru gutui din cauza bolii și pentru că investițiile într-o astfel de livadă sunt foarte mari.
„Din cauza acestei boli, a scăzut foarte tare interesul pentru această cultură pentru că investițiile pentru livadă sunt foarte mari și când ajungi în anul 3, 4 să recoltezi producția atunci începe să ți se usuce livada”, a spus Gheorghe Lămureanu, cercetător.
Un kilogram de gutui a ajuns să coste între 10 – 12 lei, deoarece producția anul acesta a fost redusă. Conform Instutului Național de Statistică, producția a fost de 5 tone de gutui, în timp ce în 2022 cifra era de 126 de tone.