Dăbuleni devine faimos și pentru producția unui fruct care provine din China. Este vorba despre curmalele chinezești. Dacă producția de pepeni devine din ce în ce mai puțin profitabilă, producătorii s-au reprofilat către un alt fruct căruia îi priește seceta din Oltenia.
În Dăbuleni se află o livadă de 500 de arbori de curmale chinezești care se întinde pe două hectare. Din cauza secetei care a distrus mai multe culturi de fructe care au nevoie de precipitații, curmalele chinezești s-au adaptat rapidei climei, conform observatornews.
Localnicii sunt uimiți de recolta din această toamnă. Un arbore poate să producă până la 50 de kilograme de fructe pe an.
„Deocamdată, avem pomişori de Zizifus pe care i-am oferit fermierilor interesaţi, celor mai curioşi, cei dornici de noutate. Inclusiv la Primărie s-au cumpărat 50 de pomişori, pe care domnul primar îi prezintă ca un exemplu”, a transmis directorul Staţiunii de Cercetare Dăbuleni.
Până și localnicii, din zona Dăbuleni-Călărași, au început să își plante câțiva pomi de curmale chinezești.
Curmalele sunt bogate în vitamic C și sunt recomandate în unele diete pentru slăbit. În plus, pentru că au maim ult zahăr decât merele, sunt adesea folosite în prăjiturile din cofetării.
De la curmal se poate folosi tot, în afara de rădăcină. Din Frunze se face ceai, din ramuri se produce mobile, iar uleiurile se utilizează în industria cosmetică.