Fregata "Regele Ferdinand", care pleacă în Libia, parte dintr-un scandal de corupţie româno – britanic
Președintele Traian Băsescu a declarat, marți seară, că România va participa cu peste 200 de militari la războiul din Libia. Aceștia se vor afla la bordul Fregatei „Regele Ferdinand”, una dintre navele militare implicate în „scandalul fregatelor” din 2006.
România a achiziționat prima fregată în 2004 de la Marina Regală Britanică, iar un an mai târziu a achiziționat o a doua fregată aflată la standarde moderne, tot de la Forțele Navale Britanice. Cele două fregate, respectiv „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, cumpărate de statul român la mâna a doua, sunt de fapt fostele fregate britanice „Coverty” și „London”.
Înțelegerea de vânzare a inclus un program de parteneriat industrial de cinci ani potrivit căruia BAE Systems se angaja să lucreze cu industria din România pentru a stabili parteneriate de afaceri, a ușura transferul de tehnologie și a îmbunătăți accesul pe piață.
Decizia guvernului român de a aproba înțelegerea a fost semnată și de premierul de atunci, social-democratul Adrian Năstase.
Ancheta fregatelor: Un politician român acuzat de primirea unui comision secret
Tot în aceea perioadă, Compania BAE Systems a fost implicată într-un scandal în legătură cu țările arabe, care prezenta similitudini evidente cu afacerea fregatelor. Mai exact, Oficiul pentru fraudă de la Londra a descoperit ca minstrul de Externe al Quatarului din acea perioadă a primit mită de la BAE tot șapte milioane de lire sterline pentru a cumpăra de la britanici echipament militar.
La momentul respectiv deși persoana la care ajunseseră banii fusese găsită, autoritățile birtanice nu au putut acționa în justiție nici compania BAE, nici pe ministrul qatariot de Externe pentru ca în Marea Britanie nu era ilegal să fie plătite sume de bani pentru facilitatarea unor astfel de contracte. Ancheta mai viza și un contract de 116 milioane de lire obținut de BAE Systems pentru întreținerea și modernizarea a două fregate britanice vândute României în 2004. Un politician român neidentificat fusese acuzat că a primit un comision secret de 6 milioane de lire în legătură cu tranzacția.
BAE Systems a susținut că firma urma să fie anchetată de Biroul pentru Fraude cu privire la acuzațiile de contabilitate falsă și corupție. BAE Systems continua sa coopereze pe deplin cu Biroul in cadrul anchetei.
Ultima misiune a navei militare „Regele Ferdinand” și date tehnice
Ultima misiune a Fregatei „Regele Ferdinand” a avut loc pe 29 octombrie 2010, în Marea Mediterană, unde a executat misiuni specifice de prevenire și combatere a terorismului și a traficului ilegal. Misiunea a fost executată alături de alte nave și forțe aflate sub comanda NATO.
Nava militară este încadrată cu 18 ofițeri, 76 maiștri militari, un subofițer și 110 soldați și gradați voluntari. Aceasta dispune de un armamanet complet, printre care se numără instalații lansare torpile, sistem de comandă asistat de calculator, 9 sisteme radar, 4 Diesel generatoare a câte I MW la 450 V/60Hz/3 faze. Fregata „Regele Ferdinand” are o autonomie de 4500 Mm, poate atinge o viteză maximă de 30 Nd și are un 8 punți.