Fraudă de 1,6 milioane de lei: Patru bărbaţi, suspecți de decontări ilegale pentru refugiaţii ucraineni / Au depus cereri pe adrese și nume fictive

Publicat: 17 10. 2023, 17:39
Actualizat: 17 10. 2023, 17:50
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Patru bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 77 de ani, sunt bănuiți că au obținut ilegal peste 1,6 milioane de lei prin decontarea cheltuielilor fictive de cazare și hrană pentru refugiații ucraineni. Polițiștii de investigare a criminalității economice din Bihor au efectuat 14 percheziții la persoanele bănuite de acest frauduloasă schemă, care a durat din martie 2022 până în mai 2023, relatează  relatează Agerpres.

Cum a avut loc schema frauduloasă

Potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bihor, operațiunea a implicat 12 percheziții domiciliare desfășurate în Oradea, una în comuna Hidișelu de Sus și una în Baia Mare. Acestea au vizat persoanele suspectate de obținere ilegală de fonduri, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

Potrivit investigațiilor, cei patru bărbați au obținut ilegal sume de bani de la instituții publice prin decontarea cheltuielilor de cazare și hrană pentru cetățeni ucraineni. Aceștia au completat și depus cereri și declarații în care au furnizat date false, inexacte sau incomplete pentru a crea aparența că aproximativ 340 de persoane au fost cazate și hrănite în 39 de proprietăți deținute sau închiriate de suspecți în Oradea, deși refugiații în cauză nu au intrat în România sau nu au fost în țară în perioada specificată.

Prejudiciu estimat la 1,6 milioane de lei

Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului ca urmare a acestei scheme frauduloase a fost estimat la peste 1,600,000 de lei. În timpul perchezițiilor, polițiștii au descoperit și ridicat diferite documente pe care există suspiciunea că bărbații le-ar fi utilizat în activitățile lor infracționale.

Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Bihor continuă investigațiile sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Agenții au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș.